Succé för nypremiÀren av Hedebyborna - lÀs recensionen i Södermanlands Nyheter

Den 20 juli hade Hedebyborna som utomhusteater nypremiĂ€r pĂ„ Trosa Stadshotell. SuccĂ©n frĂ„n förra Ă„ret ser ut att fĂ„ en repris detta Ă„r. LĂ€s Hanna Svenssons recension i Södermanlands Nyheter hĂ€r nedan. FörestĂ€llningen spelas 20 juli–24 juli och 27 juli–31 juli.

Hedebyborna lever mer Àn nÄgonsin

Hedebyborna
Manus: Bengt Landin och Birgitta Lerjeryd efter Sven Delblancs
tv-manus
Regi: Eva Westin
Medv: Vibeke Nielsen, Jonas Sjögren, Anna Bromee, Anna von Bredow m fl

För den som Ă€r född pĂ„ 1980-talet Ă€r Sven Delblanc sĂ€llan en helig ko. NĂ€r Hedebyborna gick pĂ„ tv första gĂ„ngen var jag inte född, och nĂ€r mina ­lĂ€rare ­radade upp bokklassiker pĂ„ katedern fanns det annat som lockade mer. Strindberg, Söderberg och ­annan sekelskiftes­dekadens, till exem­pel.

Vad som sedan har tillkommit Ă€r en insikt om att de hundra Ă„ren mellan Söderberg och mig sjĂ€lv inte alls bara Ă€r en lĂ„ng, svettig transportstrĂ€cka. Det Ă€r ­snarare sĂ„ att de i allra ­högsta grad hör ihop med mitt eget liv. Det var i Delblancs Sverige som min farmor och farfar trĂ€ffades som piga och drĂ€ng, och det var i Delblancs Sverige som min mamma var den första i byn som fick gĂ„ pĂ„ lĂ€roverket. Min egen postgymnasiala mĂ„ste-lyckas-i-livet-kris gĂ„r inte att förstĂ„ utan den bakgrunden. Att den kan speglas ocksĂ„ i Doktor Glas mer allmĂ€n­mĂ€nskliga kval Ă€r en annan sak.

NĂ„gra som förstĂ„tt för lĂ€nge sen Ă€r DelblancsĂ€llskapet i ­Trosa, som nu sĂ€tter upp sin ­teaterversion av Hedeby­borna för andra gĂ„ngen. Platsen Ă€r precis som förra Ă„ret bĂ€sta tĂ€nkbara: gĂ„rden utanför Trosa stadshotell, dĂ€r vissa av tv-scen­erna spelades in.
”Vi sĂ„lde slut och mĂ„nga var besvikna att de inte hann med”, skriver sĂ€llskapet som förklaring till att de sĂ€tter upp förestĂ€llningen en sommar till. Och visst ser det ut som att det blir till att snabba sig till biljettkassan ocksĂ„ i Ă„r. Det hĂ€r Ă€r ingen trött repris, utan en uppsĂ€ttning dĂ€r ensemblen sjuder av ­spelglĂ€dje och dĂ€r historien Ă€r mer ­levande Ă€n nĂ„gon­sin.

Det Ă€r ingen lĂ€tt uppgift att komprimera fyra ­böcker och ­arton timmar tv till tvĂ„ ­timmar teater. Bengt Landin och ­Birgitta Lerjeryd har gjort ett hĂ€stjobb med bearbetningen och resultatet Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt lĂ€ttillgĂ€ngligt. Att göra Vibeke Nielsens nerdekade ­baronessa till berĂ€ttare Ă€r ett genidrag – med gĂ€ll röst och konjaks­svajig hand lotsar hon oss effektivt framĂ„t.

Till en början Ă€r det trots allt lite svĂ„rt att hĂ€nga med. Scenografin dĂ€r mycket sker sam­tidigt, och pĂ„ visst avstĂ„nd, krĂ€ver en del koncentration av publiken. Men efter ett tag lossnar det. KaraktĂ€rerna Ă€r helt enkelt för bra för att inte engagera, deras öden för starka för att inte rycka med.

Med tanke pĂ„ min Ă€nnu inte helt avslutade mĂ„ste-lyckas-i-livet-kris fascineras jag kanske allra mest av den unga MĂ€rta Svensson. Hennes lĂ€ngtan ­efter ett bĂ€ttre framtid – som hon inte riktigt kan definiera, förutom det dĂ€r med att hon inte vill sluta som sin mor – gestaltas pĂ„ ett fint sĂ€tt av Anna von Bredow.

Hedebyborna Ă€r en humor­istisk förestĂ€llning. Den bĂ€sta humorn brukar vara den med tragisk botten (se bara pĂ„ Mia & Klara), och hĂ€r Ă€r det framför allt alkoholismen som ­lockar till skratt. Ibland tangeras det buskis­artade, men proffsig produktion och utmĂ€rkt skĂ„de­speleri hĂ„ller oss kvar pĂ„ rĂ€tt sida grĂ€nsen.

Utomhusteatern i Trosa hĂ„ller helt enkelt hög kvalitet hela vĂ€gen igenom. Till och med den lille bus­pojken Gert Svensson – en roll som regissör Eva Westin ­stoppat in i Ă„r – drar ned skratt­salvor utan att spela över.

Slutet blir lite abrupt efter en sÄ medryckande historia, men det Àr en petitess i sammanhanget.

Hanna Svensson