Lyckat seminarium om Sven Delblanc och kÀrleken pÄ Biskops-Arnö

Den 6/7 oktober 2007 arrangerade DelblancsÀllskapet ett tvÄdagarsseminarium pÄ Biskops Arnö folkhögskola, en skola med fina litterÀra traditioner, naturskönt belÀgen med vackra gamla hus. Temat för seminariet var "KÀrleken i Sven Delblancs författarskap". Seminariet blev mycket lyckat och uppskattat. I Uppsala Nya Tidning skrev Lars Furuland om seminariet i sin krönika. Vi Äterger hÀr nedan Lars Furulands text:

Det vĂ„ras för Sven Delblanc - Lars Furuland om DelblancsĂ€llskapets seminarium pĂ„ Biskops-Arnö

NÀr en aktad författare som Sven Delblanc lÀmnar arenan intrÀffar en period, dÄ glömska hotar det efterlÀmnade författarskapet. Men för diktare som Àr vÀrda att hÄllas levande hÀnder det inte sÀllan, att lÀsare sluter sig samman i litterÀra sÀllskap. NÄgra Är efter Delblancs bortgÄng startades DelblancsÀllskapet.

SÀllskapet har alltmer aktiverat sin utÄtriktade verksamhet genom seminarier och start av utgivningsprojekt för Delblancs essÀer och publicering av hans intressanta brevvÀxlingar med nÄgra av Sveriges allra frÀmsta författare. Hans texter attraherar ocksÄ unga forskare. Redan finns fem doktorsavhandlingar om Delblanc, de flesta frÄn de senaste Ären, och dÀrtill ett par utlÀndska dissertationer.

Nu i helgen hade sĂ€llskapet kallat till ett tvĂ„dagarsseminarium ute pĂ„ Biskops-Arnö. Det blev nog det hittills mest lyckade som sĂ€llskapet arrangerat. Ämnet var "KĂ€rleken i Sven Delblancs författarskap", ett viktigt tema i hans diktning.

Noveller och andra kortare nyckeltexter hade i förvÀg sÀnts ut. En ÄtgÀrd som rekommenderas ledningsgrupper för seminarier! Publiken bestod av hÀngivna DelblanclÀsare och diskussionsinlÀgg haglade frÄn hela salen. Seminarieledarna bestÀmde sig resolut för att stryka det den avslutande paneldebatten med (som brukligt Àr) alla föredragshÄllare uppradade pÄ ett podium. Deltagarna ville ju utnyttja varje minut av seminarietiden för att diskutera med experterna och med varandra.

Sannerligen - det vĂ„ras för Delblanc.

Hur sÄg dÄ programmet ut? DN-kritikern och romanförfattaren Eva Adolfsson talade om kvinnobilden i Nattresa och andra spÀnnande texter. Genom hennes framtrÀdande drogs den episkt sÄ starka arbetar- och bondedikten in i debatten. Det var befogat, eftersom Delblancs frÀmsta svenska favoriter under lÀrlingstiden var Ivar Lo-Johansson och Vilhelm Moberg. Han efterlÀmnade en stor brevvÀxling med de tvÄ, dÀr han bland annat tar upp frÄgan hur hans egen diktargeneration ska kunna profilera sig pÄ ett nytt och annorlunda sÀtt.

En spĂ€nnande nĂ€rlĂ€sning av en novell redovisades av Helene Blomqvist (universitetslektor i Karlstad med en avhandling 1999 om sekulariseringen i Samuelsviten). Torbjörn Forslid (docent vid Malmö högskola efter en avhandling 2000 om fadersbilden hos Delblanc) presenterade ett helt batteri av forskningsfrĂ„gor. Ett av hans uppslag gĂ€llde den klassresa som Ă€ven Delblanc - likt arbetarförfattarna mĂ„ste företa. Livsresan för bondestudenten frĂ„n VagnhĂ€rad till universitetet i Uppsala var ett krĂ€vande företag, menade Forslid. Och dĂ€rpĂ„ gĂ€llde det för Delblanc, att som mogen författare Ă„tervĂ€nda till Hedeby-miljöerna.

Åtskilliga hĂ€vdade att frĂ„gan om klassresa eller ej var irrelevant. Andra menade att den visst mĂ„ste diskuteras, eftersom Delblanc sĂ„ strĂ€ngt distanserade sig frĂ„n det akademiska nĂ€r han kommit till lĂ€rdomsstaden. HĂ€r mĂ„ste Ă€ven krönikören blanda sig i diskussionen. Som kollega till Sven tror jag mig veta, att han ville hĂ„lla distans till akademin. Att han blev en sĂ„ karismatisk lĂ€rare anser jag berodde pĂ„ att han frĂ€mst sökte kontakt med eleverna. Han var fĂ€ngslad av att följa sina studenters möten med litterĂ€ra texter. Men han ville till varje pris undvika att sjĂ€lv bli fĂ€ngslad av byrĂ„krati och akademiska intriger.

Ja, mer dÀrtill funnes att tillÀgga, men krönikeformatet rÀcker inte till. Vad som i varje fall mÄste bli sagt Àr att Lars Ahlbom, den mest allmÀnkunnige av Delblancforskarna, bidrog med inledningsförelÀsningen om kÀrlekens roll i diktarens vÀrldsbild och författarskap. Och Àven med seminariets avslutande förelÀsning, om Sven Delblancs strÀvan att undvika populÀrlitteraturens sortering av litterÀra gestalter efter kategorier. I stÀllet försökte han uppnÄ inlevelse i och medkÀnsla med svÄra mÀnniskoöden i en tillvaro, som rymmer alltför mycket av mörker och lidande.