Dalademokraten trycker om skrÀmmande aktuell Delblanctext

PĂ„ Dalademokratens kultursida publicerades den 8/12 2010 en artikel av Sven Delblanc. Den skrevs 1988 med anledning av att Sven-Olle Olsson, politiker i skĂ„nekommunen Sjöbo, uteslutits ur Centerpartiet för att han motsatt sig att invandrare skulle tas emot i kommunen och för att han samarbetat med nysvenska rörelsen. Artikeln Ă€r skrĂ€mmande aktuell i dag nĂ€r det finns ett invandrarfientligt parti i Sveriges riksdag. DĂ€rför trycks den om - i Dalademokraten - och hĂ€r:

Min farfar var en sÄn dÀr svartskalle

Jag Àr part i mÄlet och borde egentligen inte uttala mig. Men det hjÀlps inte.

Det hÀr med invandrarfientlighet, Àr inte det lite enfaldigt?

SÄ vitt jag vet Àr vÄra flesta kungliga dynastier invandrade och mer Àn hÀlften av adeln.

Bellman hÀrstammade av invandrare, och hade hans anfader stoppats vid grÀnsen hade dessa ursvenskar aldrig fÄtt nÄgra Fredmans epistlar. Ej heller Berwalds musik.

Sergel var son av en invandrare och hans konstnÀrskollegor Masreliez och Deprez och Zorn var immigranter eller hÀrstammade av invandrare.

Hur vĂ„r kultur klarat sig utan vĂ„ra judiska invandrare vĂ„gar jag inte tĂ€nka pĂ„. Namn som Josephson, SchĂŒck, Levertin, Lamm Ă€r bara godtyckligt valda ur en oĂ€ndlig lista.

Mitt eget namn Àr konstigt och bereder mig problem nÀr jag ska bokstavera det i telefon, men det beror alltsÄ pÄ att jag Àr Àttling av invandrare.

Min farfar var mörk, en sÄn dÀr svartskalle man skÀller efter. Han talade tyska med sina söner och hade livet ut lite svÄrt med svenskan.

Men han var ocksÄ en duktig typograf, som arbetade hÄrt, betalade sin skatt och lydde landets lagar. Och som jag var han en god svensk patriot.

Om han hade avvisats hade Sverige gjort en förlust. Att Sven Delblanc aldrig framtrĂ€tt hade kanske inte betytt sĂ„ mycket, men det finns andra namn, som synes, och listan kan förlĂ€ngas – tĂ€nk efter sjĂ€lva!

Vi Àr mÄnga med frÀmmande namn och frÀmmande ursprung som kÀnner vrede och sorg dessa dagar. Vi Àr lika goda svenskar som dessa fosterlÀndska barbarer eller pÄ vÀg att bli. Vi lyder samma lagar.

Är jag ”assimilerad”? Tack, jag tĂ€nker inte bli honorĂ€rsvensk eller hedersarier. Vill ni kasta ut andra invandrare fĂ„r ni kasta ut mig ocksĂ„.

Jag Àr svensk patriot, men detta fosterlÀndska barbari tÀnker jag inte tÄla.

Expressen 6/10 1988