Firandet av Sven Delblancs födelsedag 26 maj 2010

Sven Delblancs födelsedag firades den 26 maj traditionsenligt i VagnhĂ€rad. Det hela började med samling i Betelkyrkan, dĂ€r ett 30-tal personer lyssnade till HĂ„kan Widholm som berĂ€ttade om sin morbror Sven Delblanc, som av systersonen och övriga slĂ€ktingar kallades Svenne. HĂ„kan förmedlade mycket positiva och spĂ€nnande bilder av sin morbror. HĂ„kan Widholm berĂ€ttar om sin morbror Sven Delblanc.Han varvade sin berĂ€ttelse om Svens relationer till sin slĂ€kt med citat ur hans sjĂ€lvbiografiska böcker. HĂ„kan talade personligt och vĂ€ckte Ă„hörarnas intresse. HĂ€r ska inte avslöjas mer om innehĂ„llet. HĂ„kans föredrag publiceras i Minnesbilder av Sven Delblanc II,  DelblancsĂ€llskapets gĂ„va till medlemmarna Ă„r 2011, som kommer att distribueras i början av nĂ€sta Ă„r.

Sedan följde vandringen lÀngs TrosaÄn till Sven Delblancs barndomshem Mölna. Det var en hÀrlig promenad i det varma och soliga vÀdret. Birgitta Lerjeryd berÀttade om de platser vi passerade och deras koppling till Sven Delblanc och hans böcker om mÀnniskorna i Hedeby.

Harry Pohl Andersson (med ryggen mot kameran) upptrÀder i rollen som Handlaren i Hedeby.

NĂ€r vi kom fram till Alby bro, dĂ€r handelsboden i ”Hedeby” (eller dess förebild i VagnhĂ€rad) lĂ„g, underhöll Harry Pohl Andersson Ă„vandrarna genom att med stor inlevelse framtrĂ€da som Handlaren i Hedeby, en roll som han spelat pĂ„ Hedebygruppens guidningar i Hedebyland.

 

Programmet avslutades i Betelkyrkan med servering av varm korv och lĂ€ttöl. Torsten Andersson lĂ€ste ett avsnitt ur Åminne som skildrar hur Ă„rensningen gĂ„r helt över styr, till Eriks stora förtvivlan.

Torsten Andersson lĂ€ser om Ă„rensningen ur Åminne.

Inte minst blir han upprörd över Svenssons oansvariga beteende. Hur kan MĂ€rta, ”mitt ljus och min stjĂ€rna”, vara dotter till denna hĂ„llningslösa suput frĂ„gar han sig – hur kan en ”vallmo vĂ€xa ur en komocka”?

 

 

 

 

DelblancsÀllskapets lokala arbetsgrupp i Hedeby

 

Det var i Ă„r den elfte gĂ„ngen som den lokala arbetsgruppen i Hedeby arrangerade denna Ă„-vandring. GlĂ€djande nog kommer mĂ„nga bĂ„de gamla och nya medlemmar för att trĂ€ffas och minnas Sven Delblanc och hans böcker till denna opretentiösa sammankomst. 

DelblancsÀllskapets styrelse hann ocksÄ sammantrÀda den 26:e. FrÄn vÀnster Per-Ola Jansson, Maj-Britt Imnander, Lars Ahlbom, Leif Risberg, Jesper ErsgÄrd, Ulrika Pohl Andersson och Bo GrÀslund.

 

Vi i arbetsgruppen vill hĂ€lsa alla medlemmar i sĂ€llskapet vĂ€lkomna till Trosa i sommar! Trosa Ă€r i sommar nĂ€mligen ’Hedebybornas nĂ€rmaste stad’, dĂ€r man kan möta dem pĂ„ gĂ„rden till Trosa Stadshotell under juli mĂ„nad. DĂ„ ges nĂ€mligen ’Hedebyborna’ som friluftsteater  under Ă„tta kvĂ€llar; frĂ„n torsdagen den 8 juli till söndagen den 18 juli, med undantag för mĂ„ndag den 12, tisdag den 13 och onsdag den 14 juli. Biljetter Ă  150 kr sĂ€ljs pĂ„ TuristbyrĂ„n i Trosa, Trosa Bokhandel och pĂ„ Stadshotellet. Mer upplysningar kan fĂ„s via lerjeryd.trosa@telia.com .

 

Söndagarna den 11 och 18 juli kan den som vill göra en Utflykt i Hedebyland kombinerat med en stadsvandring i Trosa och avsluta dagen med en teaterförestĂ€llning anmĂ€la sej till en busstur som startar vid pendeltĂ„gsstationen SödertĂ€lje Hamn kl 09.45. För 500 kr fĂ„r man transport t.o.r  SödertĂ€lje hamn-Trosa-SödertĂ€lje hamn, förmiddagskaffe pĂ„ Trostorp, guidning till Mölna och besök i Trosalands kyrka, lunch pĂ„ restaurang Fyren i Trosa samt teaterbiljett till förestĂ€llningen av Hedebyborna kl 16.00. AnmĂ€lan görs till TuristbyrĂ„n i Trosa tel. 0156-522 22, e-post turism@trosa.com .

 

VÀlkomna önskar

 

DelblancsÀllskapet