Pressberöm till Minnesbilder

Följande recension av "Minnesbilder av Sven Delblanc" - signerad Per Landin - stod att lÀsa i Dagens Nyheter 24/2 2009:

Sven Delblanc Ă€r tillbaka - minnesbilder och opublicerade brev gör författaren levande igen 

Snart har det gÄtt tjugo Är sedan Sven Delblanc dog. Ibland fÄr man en kÀnsla av att hans namn försvunnit ur det offentliga livet, liksom fallet Àr med flera andra i hans generation. Men i de "Minnesbilder av Sven Delblanc" som DelblancsÀllskapet nu utgivit jÀmte en rad tidigare opublicerade brev, teckningar och fotografier blir han plötsligt levande igen.

Som författare och akademisk forskare hade Delblanc oomtvistade kvaliteter. Men hÀr framtrÀder han Àven som lumparkompisen "Nappe" pÄ Svea Livgarde, som Juvenalbroder och lÀroverkslÀrare av den lite gammaldags sort som kunde vÀcka elevernas intresse genom sin subjektiva lidelse för Àmnet.

NÀr Delblanc skulle hÄlla seminarium om Thomas Mann inledde han inte med en objektiv rundmÄlning om tysk romankonst utan började i stÀllet lektionen med att kliva ned frÄn piedestalen och öppenhjÀrtigt förklara att han inte gillade Thomas Manns "opportunism".

Alla uppskattade kanske inte denna uppriktighet, denna alldeles naturliga brist pÄ konvenans. En som definitivt gjorde det var polyhistorn Jan Signeul som sjÀlvutlÀmnande berÀttar hur han sjÀlv blev psykotisk efter ett ÄskvÀder i Hamburg och om hur "Sven hade sökt mig med brev och vykort under denna tid". Just i dessa kapitel blir Delblanc levande ocksÄ som mentor och god vÀn.

 

I Svenska Dagbladet 28/2 2009 fanns följande notis av Kaj Schueler:

Delblancs vĂ€nner berĂ€ttar

Han brukade stoppa högerhanden innanför vapenrocken och kom att kallas Nappe. Det var helt enkelt hans "nom de guerre". Den som berÀttar detta heter Rolf Westling och var pÄ Svea Livgarde lumparkompis med Nappe, det vill sÀga Sven Delblanc. Han Àr en av flera som i boken Minnesbilder av Sven Delblanc beskriver sin vÀnskap med den framlidne författaren. BerÀttelserna interfolieras med brev frÄn författaren till vÀnnerna och Àn en gÄng fÄr lÀsaren njuta av Delblancs stilkonst. Som i detta brev till den just vid det tillfÀllet nedstÀmde vÀn, Broder Aliburt: "...vi mÄste postulera handlingsoptimism och framtidstro, annars kan man lika gÀrna lÀgga sig pÄ lit de parade i en geggarkvart."

I boken finns sÄvÀl nyskrivna texter av Lars Furuland och Hans-Göran Ekman som minnesord frÄn vÀnner och kolleger i det akademiska livet. DelblancsÀllskapet har utgivit skriften.

 

I Upsala Nya Tidning 17/7 2009 skrev Bo-Ingvar Kollberg följande:

Sven Delblanc i Àra och minne

Var det deckarförfattare han avsĂ„g att bli, Sven Delblanc, nĂ€r han 1969 i dagboksromanen Åsnebrygga deklarerade att han nu skulle övergĂ„ till att bli skandalskrivare? Sommarens stora kulturdebatt har handlat om vem som döljer sig bakom pseudonymen Bo Balderson. I Stockholm har en kĂ€nd vissĂ„ngare pekats ut. Uppsalaprofessorn Bo GrĂ€slund hĂ„ller för sin del pĂ„ ett mera tungviktigt och i romanförfattande mera förfaret namn. FrĂ„gan behandlas i boken En mĂ€stare förklĂ€dd - Sven Delblanc som Bo Balderson. UppmĂ€rksamheten kan tyckas nĂ„got post festum. Vem lĂ€ser lĂ€ngre den pĂ„ sin tid storsĂ€ljande deckarförfattaren? Eller kommer ens ihĂ„g honom?
     Men Sven Delblanc minns vi gĂ€rna. Det till denne parnassens gigant instiftade litterĂ€ra DelblancsĂ€llskapet hĂ„ller fanan högt och diktarens namn i Ă€ra. Fattas bara annat. Även om lite nyutgĂ„vor av böckerna inte skulle skada. NypĂ„stigna, unga lĂ€sare kunde i sĂ„ fall lĂ€ttare Ă€n hittills fĂ„ möta en berĂ€ttare av det stora formatet. Sven Delblanc Ă€r och förblir en av det sena 1900-talets verkligt betydande epiker och författare.
     Han var ocksĂ„ en mycket uppskattad lĂ€rare och förelĂ€sare i Ă€mnet litteraturvetenskap. I den senare skepnaden, i universitetshusets sal IX, upptrĂ€dde han gĂ€rna med en ilsket röd halsduk. Den var placerad över nacken som stolan runt halsen pĂ„ en prĂ€st. Den författarrollen hade Delblanc frĂ„n Lars Ahlin, mot vilken han ofta polemiserade i sina böcker. Dagens samhĂ€lle skulle behöva flera frifrĂ€siga predikanter av deras format. Kunniga och pĂ„lĂ€sta verbala ekvilibrister. Med tyngd i argumentationen.
     Mitt första möte med Sven Delblanc Ă€gde rum en morgon vid mitten av 1960-talet nĂ€r jag var ordförande i Studenternas litteraturklubb. Jag ringde och frĂ„gade om han ville vara med i ett program vi skulle ha. Det ville han inte. Mer blev inte sagt den gĂ„ngen. EfterĂ„t förstod jag att det var den tidiga timmen som fĂ„tt telefonluren att upptrĂ€da sĂ„ bryskt. Vid ett tillfĂ€lle lĂ„ngt senare hamnade vi bredvid varandra vid eftersitsen till ett program pĂ„ slottet.
     Sven Delblanc brukade undvika sĂ„dana sammankomster. En hörselskada frĂ„n korpralĂ„ren i det militĂ€ra hĂ€mmade honom. Men vi hade trevligt tillsammans och var bĂ€gge sĂ„ försynta vi nĂ„gonsin förmĂ„dde. Ett av samtalsĂ€mnena gĂ€llde pjĂ€sen Den arme Richard pĂ„ Dramaten och det svenska teaterklimatet. Möjligen spelade det in att Astrid Hedenius satt vid samma bord. Det var lĂ€tt att kĂ€nna sig trygg i hennes nĂ€rhet. Efter detta möte var det som om isen var bruten. Varje gĂ„ng jag skrivit nĂ„got uppskattande om Sven Delblanc, vilket inte var sĂ„ svĂ„rt, brukade det, utan nĂ„got följebrev, anlĂ€nda en artikelstump för införande pĂ„ Upsala Nya Tidnings kultursida. Och detta trots att det egentligen var Expressen som alltid hade första tjing. Det var en kontakt i det finstilta registret.
     Årets utgĂ„va av DelblancsĂ€llskapets Ă„rsbok Ă€r fylld med hĂ„gkomster som lyfter fram bĂ„de privatmannen, diktaren, forskaren och debattören som fram till sin död 1992 var bosatt i Uppsala. Minnesbilder av Sven Delblanc heter skriften som Ă€r förnĂ€mligt redigerad av Lars Ahlbom. Den innehĂ„ller utom intryck frĂ„n nĂ€r det begav sig Ă€ven ett tiotal brev med bland andra Ivar Lo-Johansson som mottagare, utdrag ur nĂ„gra av romanerna, fotografier och exempel pĂ„ nĂ€r Delblanc satt i garaget hemma i Sunnersta och var Strindberg. Det var hans egen sjĂ€lvironiska kommentar till mĂ„landet. Fast förebilden var nog mera pastos i sitt förhĂ„llande till fĂ€rgen.
     Lumparkompisen Rolf Westling inleder med nĂ„gra situationsbilder frĂ„n Kungliga Svea Livgarde under tidigt 1950-tal. HĂ€r Ă„terges den olycka i ammunitionsförrĂ„det som fick Delblanc att lĂ€mna den militĂ€ra banan. NĂ„got som dock inte innebar att intresset för försvarsfrĂ„gorna upphörde. Den minnesgode erinrar sig debattartiklarna i Ă€mnet lĂ„ngt senare. I nĂ„gra till Westlings uppsats anslutande brev ger Delblanc flera förtroendefulla glimtar ur privatsfĂ€ren och om författarskapets villkor. En liknande ogarderad hĂ„llning utmĂ€rker ocksĂ„ skriftens övriga brev. De till Ivar Lo och Erik Beckman lyser upp i den dagliga verksamheten annars vĂ€l förborgade skikt inifrĂ„n och förmedlar detaljer som onekligen ger allt det veka i böckerna en signifikativ inramning.
I Ingemar Perups bidrag handlar det om vÀnskap rakt av och hos Jan Signeul Àr det frÄgan om en hyllning i litterÀr drapering. Hans-Göran Ekman har stannat till vid Sven Delblanc lÀrargÀrning och denna, om Àn frÄn ett mera grundlÀggande perspektiv, behandlas ocksÄ av Anders Vrethem i dennes upplevelser frÄn realskolan av en ung vikarie som pÄ kort tid fick ordentligt pli pÄ sin klass. HÀr kan sÀkert dagens emellanÄt uppgivna skolfuxar ta till sig ett och annat! Claes-Magnus Hugoh för sin del berÀttar om hur Sven Delblanc pÄverkat honom sjÀlv som gymnasielÀrare. Hugohs artikel Àr dessutom ett stycke exakt Ätergiven mentalitetshistoria frÄn Uppsala vid mitten av 1960-talet. Det var dÄ Ingemar Hedenius lade ribban för nivÄn pÄ kulturdebatten. Inte bara i Fyrisstaden utan i hög grad i riket i stort. Och en tid nÀr mÄnga försökte hitta en balans mellan filosofiÀmnet och studierna i litteraturhistoria för det egna existentiella spörjandet.
     Lars Furuland skrev om Sven Delblanc i sina tidigare i Ă„r utgivna memoarer. Detta avsnitt, nĂ„got bearbetat, ingĂ„r i Ă„rsboken, som Ă€ven rymmer den minnesruna som publicerades i UNT i samband med Delblancs bortgĂ„ng och dĂ€r trojkan Thure Stenström, Kurt Johannesson och Bengt Landgren med auktoritet och skĂ€rpa belyser en forskar- och lĂ€rargĂ€rning av högsta klass och kvalitet. Allt som allt har det blivit en förnĂ€mlig skrift helt i linje med sĂ€llskapets syfte att hĂ„lla kulturpersonen Sven Delblancs minne vid liv.