Krönika i Svenska Dagbladet om temanumret om Delblanc i Parnass

Följande krönika av Kaj Schueler om DelblancsÀllskapets Parnassnummer om Delblanc stod att lÀsa i Svenska Dagbladet söndagen den 26/10 2008

EN SAKNAD GENOMSKÅDARE

Han Àr saknad, krÀftan tog honom förtida. Inte bara som författare och introduktör till litterÀra vÀrldar Àr han saknad utan ocksÄ som en synnerligen vÀlformulerad och skarp debattör. Han kunde ryta till om litteratur men ocksÄ om allehanda samhÀllsfrÄgor. Hans röst hade idag sÀkert gjort sig hörd om sÄvÀl det höga som det lÄga i kulturen, finanskris och slantar som förskingras eller om Roberto Saviano, yttrandefriheten och samhÀllets flathet i kampen mot camorran.

Han var bondpojken som skaffade sig klassisk bildning i Uppsala - intellektuell med blick för det folkligas mĂ„nga yttringar.

Sven Delblanc var en av de stora svenska efterkrigs­författarna och efter Hedebysviten riktigt folkkĂ€r. ­Ibland har jag undrat, vem lĂ€ser Delblanc idag, Ă€r han bortglömd? Men tidskriften Parnass och Delblanc­sĂ€llskapet gör allt i sin makt för att pĂ„minna om personen och författarskapet. Även om de inte kan vĂ€cka mannen till liv kan de rikta strĂ„lkastaren mot hans gĂ€rning. Det senaste numret - med stort antal vĂ€lskrivna texter - Ă€gnas Ă„t Delblanc.

Retorikprofessorn Kurt Johannesson skriver under den trĂ€ffande rubriken "Den vĂ€ltalige modernisten" om Delblancs förmĂ„ga att gjuta samman klassisk retorik med modernistisk litteratur. Delblanc var fascinerad av den klassiska vĂ€ltaligheten - sjĂ€lv en av sin generations frĂ€msta utövare - men kluven. I avhandlingen "Ära och minne" gör han rĂ€fst och rĂ€ttarting med alla dem som under 1700-talet skrev svassande hyllningsdikter till konungen, som Delblanc ville avslöja "som en durkdriven retoriker och cynisk maktmĂ€nniska", skriver Johannesson. Bort med lismarna, menade Delblanc och drog slutsatsen att endast "de som vĂ€grade följa de kungliga pĂ„buden" skulle bestĂ„.

Och detta Àr nog ocksÄ kÀrnan i hela hans författarskap: en djup misstro och ett stÀndigt uppror mot makten och maktens sprÄk oavsett vem som iklÀtt sig den eller pÄ vilken nivÄ. Hans suverÀna sprÄkbehandling kom hÀr vÀl till pass, förmÄgan att fÄ en formulering om det mest alldagliga eller djupt tragiska att lyfta frÄn ett enkelt konstaterande till konst.

I en av de sista intervjuerna som den cancermĂ€rkte författaren gav med Björn Nilsson (Expressen) berĂ€ttar han om sin "Ă€lskade storasyster" som drabbats av ­malign lymfos: "Hon brann upp inifrĂ„n som en halmkĂ€rve. Fy fan."

SprÄket, ja. Crister Enander skriver insiktsfullt om Delblancs "bondska öga som genomskÄdar floskelmakarna, lÀrdomshögfÀrden och borgerlighetens gulliga neuroser, och klÀr av medelklassmarxister som gör sig karriÀrer pÄ tidens ihÄliga radikalism".
Visst han kunde slÄ vitt och brett, ibland skjuta över mÄlet, men han var hela tiden sökande, efter sanningen och svaren pÄ livsmysteriet.
Under lÀsningen och en tilltagande saknad tÀnker jag att mÀnniskor som Sven Delblanc görs inte nuförtiden.

Kaj Schueler