Årsmötet 2008 I: Bo Utas avtackad - Bo Gräslund ny ordförande

Den 6 september 2008 hade Delblancsällskapet sitt årsmöte på Vagnhärads bibliotek.

Bo Utas avtackades efter två år som Delblancsällskapets ordförande med bokgåva och blommor. Bo Utas är professor emeritus i iranistik vid Uppsala universitet. Per-Ola Jansson utgick i sitt tal till Bo från persernas föreställning om paradiset, ofta avbildat som en välordnad och underbar trädgård med doftrik växtlighet, porlande vatten och ljuvlig fågelsång, varom Per-Ola och andra medlemmar i sällskapet fascinerade hört Bo berätta. Men det finns också andra paradis, menade Per-Ola. Ett av dessa är Trosa stadshotell - där väntade en läcker måltid på årsmötesdeltagarna. Gården Hösäng i Järvsö i Hälsingland, belägen vid den mäktiga älven Ljusnan, är ett annat. Dit drar sig nu Bo Utas tillbaka för att välförtjänt njuta sitt otium.

Till ny ordförande Delblancsällskapet valdes Bo Gräslund. Bo är professor emeritus i arkeologi vid Uppsala universitet. Sin forskning har han ägnat åt mångahanda ämnen, bl a vetenskapsteoretiska spörsmål och människans förhistoria i Afrika. Bo är välkänd i sällskapet för sin tes att det är Sven Delblanc som gömmer sig bakom pseudonymen Bo Balderson. Om detta skrev han för några år sedan en bok, Mysteriet Balderson. Den har han nu omarbetat och utvidgat. Den nya boken - En mästare förklädd. Sven Delblanc som Bo Balderson - beräknas utkomma om ca ett år.

Till ny medlem i Delblancsällskapets styrelse valdes Hans-Göran Ekman, sedan några år pensionerad från sin tjänst som docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, där han för övrigt var kollega med Sven Delblanc. Hans-Göran har en stor vetenskaplig produktion bakom sig, innefattande skrifter om bl a Lars Ahlin, Patrick White, August Strindberg och Karen Blixen. Tidigt detta år utkom den prisade boken Fluidum svalla! Om dynamiken i Bellmans värld.

Christina Bendegard, Jesper Ersgård, Ulrika Pohl-Andersson och Lars Zilliacus invaldes också i styrelsen, samtliga som suppleanter.