VerksamhetsberÀttelse 2014

DELBLANCSÄLLSKAPETs VerksamhetsberĂ€ttelse för 2014

Medlemmar

Vid Ärsskiftet 2014/2015 hade DelblancsÀllskapet 149 betalande medlemmar, varav 5 företag/institutioner.

Tre medlemsbrev har sÀnts ut under verksamhetsÄret.

Styrelsen har under verksamhetsÄret haft 6 protokollförda möten: 28/1, 22/3 (konst. möte), 26/5, 29/08 (per capsulam), 18/9 och 19/11.

Styrelse, revisorer och valberedning

Under verksamhetsÄret 2014 har DelblancsÀllskapets styrelse haft följande

sammansÀttning:

Ordinarie

Per-Ola Jansson (ordförande), Bo GrÀslund, Anders Broström, Ulrika Pohl Andersson, Ove Pettersson, Lasse Zilliacus och Leif Risberg.

Suppleanter

Daniel Skogman, Inger Holmberg, Jesper ErsgÄrd och Lars Ahlbom.

Vid konstituerande mötet valdes Bo GrÀslund till vice ordförande, Ove Pettersson till kassör och Anders Broström till sekreterare. Anders Broström har under verksamhetsÄret ersatts av Lasse Zilliacus som sekreterare.

PÄ Ärsmötet 2014 valdes följande ordinarie revisorer: Sonya Sareyko (1 Är, omval) och Vivi-Ann

Svanborg (1 Är, omval). Till suppleanter valdes Maj Ohlsson (1 Är, omval) och Stefan Björnmalm (1 Är, omval).

Till valberedning valdes pÄ 1 Är Eva Stina Jordö som sammankallande (omval), Anders Frigell (nyval) och Axel Sjöstedt (nyval).

Årsmötet 2014

Årsmötet den 22 mars var en lyckad tillstĂ€llning, Ă€ven om lokalen, Restaurang ”Greken pĂ„ hörnet” pĂ„ Södermalm befanns nĂ„got trĂ„ng. Med anledningen av att DelblancsĂ€llskapet under Ă„ret fyllde 15 Ă„r bjöds deltagarna som en ”homerisk hemkomst”[1] pĂ„ var sitt glas grekiskt, mousserande vin. Maten var utmĂ€rkt, stĂ€mningen god och sĂ€rskilt redovisningen av hur operan Kastrater kom till uppskattades med acklamation.

Komponisten Maros Miklós, librettisten Lasse Zilliacus och regissören Ann-Margret Pettersson berÀttade och visade delar ur förestÀllningen pÄ Drottningholm 2004 som finns bevarad i en privat videodokumentation.

Omedelbart efter ÄrsstÀmman hölls den nya styrelsens konstituerande möte.

Ekonomi

Årets resultat Ă€r ett underskott pĂ„ – 34452 kronor (föregĂ„ende Ă„r – 18389). Förlusten Ă€r till stor del hĂ€nförbar till DelblancsĂ€llskapets deltagande i bokmĂ€ssan i Göteborg tillsammans med Hjalmar Bergman Samfundet.

GlÀdjande Àr att försÀljningen av boken Diktaren och MÄlaren har gÄtt bra. Största delen av intÀktsposten bokförsÀljning pÄ 17 102 kronor avser denna bok.

Efter tvÄ förlustÄr har styrelsen fattat ett principbeslut att det egna kapitalet ej skall understiga 50000 kr. Budgeten för 2015 Àr i balans. Det som prioriteras i 2015-Ärs verksamhetsplan Àr Delbladet , DelblancsÀllskapets Ärsskrift.

Delblancpriset

Styrelsen har under Äret i överlÀggningar med Trosa kommun och Sörmlands Nyheter trÀffat en överenskommelse om att ge ut Delblancpriset frÄn och med 2015 vartannat Är. Prissumman skall vara 40 000 kr. DelblancsÀllskapet stÄr för en mindre del av denna.

Arbetet med bibliografin över Sven Delblanc

Efter ett visst dröjsmÄl Àr det nu Äter full fart pÄ bibliografiprojektet och dess aktörer (Lars Ahlbom, Christina Bendegard och Bo GrÀslund). De sista komponenterna hÄller pÄ att tillfogas, ett omfattande kontrollarbete utförs och illustrationer vaskas fram. Förhoppningsvis kan slutgiltigt manuskript levereras i början pÄ hösten till Uppsala universitetsbibliotek för benÀgen publicering.

Diktaren och MĂ„laren

Under 2014 presenterade DelblancsÀllskapet en ny bok, Diktaren och MÄlaren. Den handlar om Sven Delblancs och Reinhold Ljunggrens samarbete och vÀnskap och har sin utgÄngspunkt i det seminarium som arrangerades om dessa tvÄ i Trosa den 26 maj 2013. Lars Ahlbom, Leif Risberg och Kewe Zahr har författat och redigerat boken som producerats i ett samarbete mellan DelblancsÀllskapet och förlaget Karin Hallgren Produktion i Uppsala. Projektet har finansierats genom bidrag frÄn sju olika fonder. Boken omfattar 192 sidor, Àr i A 4-format och innehÄller mer Àn 100 bilder. Diktaren och MÄlaren Àr en vacker bok, formgiven av Pontus ErsgÄrd.

Boken presenterades i december 2014 vid tre olika evenemang, pĂ„ Stadshotellet i Trosa, pĂ„ Wetterlings Galleri i Stockholm och pĂ„ Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala. Mottagandet var mycket vĂ€lvilligt och i synnerhet mötena i Stockholm och Uppsala var vĂ€lbesökta. NĂ€r detta skrivs har boken sĂ„lt bra och fĂ„tt tre stycken recensioner, i Södermanlands Nyheter, Nya Wermlandstidningen samt Östgöta-Correspondenten, samtliga mycket positiva.

Delblanc och Ljunggren Àr bokens centralgestalter men Gunnar Ekelöf har en viktig biroll. I tvÄ kapitel Àr han tillsammans med de tvÄ andra huvudperson. EkelöfsÀllskapet kommer att ge ut ett sÀrtryck av dessa tvÄ kapitel som medlemsskrift. Kontakten med EkelöfsÀllskapet kan förhoppningsvis leda till ett samarbete om ett seminarium som tar upp beröringspunkter mellan Ekelöf och Delblanc, sÀrskilt vad avser deras förhÄllande till mystiken.

Delbladet, ÄrgÄng 2.

Denna ÄrgÄng precis som den första Àr vÀlmatad med mÄnga vÀlskrivna och intressanta bidrag av bl. a. PC Jersild, Stewe Claeson, Leif Risberg, Daniel Skogman, Per-Ola Jansson, Alf Brorson och Lars Ahlbom

Flera av artiklarna belyser skönlitterĂ€ra verk av Delblanc med historisk inriktning. I Daniel Skogmans essĂ€ blir en Ă„terkommande symbol hos Delblanc, det blommande körbĂ€rstrĂ€det, belyst i jĂ€mförelse med en likartad symbolik hos Selma Lagerlöf och Tomas Tranströmer. Jersilds artikel handlar om dennes samtal och brevvĂ€xling med Sven Delblanc, ”sin generations mest sjĂ€lvklara begĂ„vning.”

Men hĂ€r finns ocksĂ„ ett par texter av Delblanc. Den ena Ă€r ett Ă„tergivet tal, som Delblanc höll pĂ„ Södermanlands-Nerikes nation i vilket vi möter 50-talets Uppsala, dess studentmiljö, den tidens samhĂ€llsengagemang och författarmöten. Den andra texten Ă€r ett lĂ€rt stycke litteratur- och idĂ©historia: ”Om tid och historiesyn i dikten”.

Delbladet 2014 Àr sökbart pÄ Internet.

Lars Ahlbom och Per-Ola Jansson har utgjort redaktionskommitté och Eva-Lotta Löfborg har utfört layoutarbetet.

Hedebyborna med Vulcanteatern

Den tredje juni övervarade i Husqvarna delar av styrelsen och nĂ„gra övriga medlemmar en lyckad premiĂ€r pĂ„ Hedebyborna, varefter man övernattade pĂ„ plats. Manuset var nĂ„got omarbetat och förestĂ€llningen skilde sig i smĂ€rre delar frĂ„n dem i Trosa. Det gavs 10 förestĂ€llningar och publiktrycket var gott. Åsikterna och omdömena om evenemanget var positiva pĂ„ alla hĂ„ll.

Aktiviteter i den lokala arbetsgruppen

Under 2014 har DelblancsÀllskapets lokala arbetsgrupp i VagnhÀrad haft följande sammansÀttning: Ulrika Pohl Andersson, Jim Axén, Marie Louise Bergman, Birgitta Lerjeryd, Vivi-Anne Svanborg Ove Pettersson och Maj-Britt Imnander (sammankallande). VÄr verksamhet stöds av ett Ärligt föreningsbidrag frÄn Trosa kommun.

Den fasta punkten och mötesplatsen Àr Delblancrummet - mötesrummet i Biblioteket Navet - som vi har fri tillgÄng till för vÄra trÀffar och mindre sammankomster. PÄ vÀggarna hÀnger sÀllskapets olika portrÀtt av Sven Delblanc. I ett skÄp finns vÄr samling av böcker av och om honom..

Året 2014 inledde vi med att starta en bokcirkel med utgĂ„ngspunkt i Sven Delblancs kvinnoskildringar. Vi möttes varannan vecka och fortsatte fram till vĂ„ren. Temat inspirerade till ett program i samband med Åpromenaden 2014, nĂ€r vi för första gĂ„ngen samlades pĂ„ Mölnas gĂ„rdsplan. Enligt traditionen inbjöd vi till samvaro i Betelkyrkans lokaler efter vandringen och kunde notera att antalet deltagare ökar med Ă„ren, bland dem Ă€r ocksĂ„ flera frĂ„n Stockholm och andra delar av Mellansverige. Vi passade pĂ„ att fira sĂ€llskapets 15 Ă„r med att bjuda pĂ„ tĂ„rta till kaffet.

VĂ„r grupp deltar aktivt i samarbetet mellan kulturföreningarna i bygden, och vi har medverkat i olika evenemang med hjĂ€lp av vĂ„ra kontakter Vibeke Nielsen och Anna BromĂ©, bĂ„da skĂ„despelare med huvudroller i uppsĂ€ttningen av Hedebyborna som friluftsteater i Trosa 2010-2011. I februari inbjöd vi i anslutning till bokcirkeln Helena Brodin, som i ett öppet program pĂ„ Navet berĂ€ttade om sin roll som Signe i TV-serien Hedebyborna. PĂ„ Tullgarnsdagen i maj medverkade vi med en liten teaterförestĂ€llning, dĂ„ dialogen ”Den Ă€ngsliga resenĂ€ren” spelades upp. Vi har ocksĂ„ deltagit i administrationen av de uppskattade flottfĂ€rderna pĂ„ TrosaĂ„n som startade 2011, men som 2014 tillfĂ€lligt kom av sig pĂ„ grund av lĂ„gt vattenstĂ„nd i Ă„n.

Efter sommaren startade vi ”TrĂ€ffpunkt Delblanc”, en ny verksamhet i Delblancrummet. Vi inbjuder till höglĂ€sning och samtal den första mĂ„ndagen i varje mĂ„nad. För kvĂ€llarna har vi valt olika teman, och lĂ€sningen har varvats med livliga samtal, dĂ€r kĂ€nslor och minnen vĂ€cks till liv. Att bygga upp en regelbunden verksamhet knuten till Delblancrummet Ă€r en spĂ€nnande utmaning. Intresset frĂ„n besökarna Ă€r inte att ta miste pĂ„, och Sven Delblancs författarskap och hans anknytning till bygden ger oss stĂ€ndigt nya infallsvinklar och teman att gĂ„ vidare med.

Bok- och BiblioteksmÀssan

Styrelsen beslöt vid sitt sammantrÀde 28 januari att delta i BokmÀssan i Göteborg tillsammans med Hjalmar Bergmansamfundet (delad monter).

Per-Ola Jansson, Ulrika Pohl Andersson, Maj-Britt Imnander och Lasse Zilliacus arbetade tillsammans med representanter för Hjalmar Bergman Samfundet i vĂ„r gemensamma monter under mĂ€ssan. IntĂ€kten frĂ„n vĂ„r försĂ€ljning blev blygsam – men mĂ„nga samtal fördes med intresserade som fastnat i monterns ryssja. I den fastnade flera vĂ€nner och elever till Sven som berĂ€ttade minnen, och en avlĂ€gsen slĂ€kting, som bĂ„de för oss i montern och till sin egen förvĂ„ning hittade vĂ„r monter av en slump. Lika överraskande var mötet med Eva Bonnier, Svens sista förlĂ€ggare, som bjöd in till samtal om hur en eventuell nyutgivning av Svens böcker skall kunna bli möjlig.

Det fördes goda samtal med representanter för Harry Martinsson-SÀllskapet. Gudsbilder och Mystik och Kritik och essÀistik lÀmnades till Göran Bexell, etikprofessor, Martinssonexpert och f.d. rektor för Lunds Universitet. Till honom framfördes Ànnu en gÄng önskemÄl om en gemensam trÀff dÀr inte bara Nobelpristraumat - utan framförallt Svens syn pÄ Harrys skrivande borde behandlas.

Lars Lönnroth förelÀste pÄ DELS scen om Hjalmar Bergmans och Svens Delblancs Amerikabilder, det tema som finns i Svartsyn och Humor; Stewe Claeson med betoning pÄ lÀsningen som 20-Äring av EremitkrÀftan , men Àven med utflykter till andra romaner av Delblanc. En sÀrskild uppskattning visade han Senecas död.

Facebook och DelblancsÀllskapets hemsida

Sedan 3 november 2013 Àr DelblancsÀllskapet aktiv medlem av Facebook. Under 2014 har aktualiteter som tillkÀnnagivanden och kommentarer till olika aktiviter lagts ut pÄ Facebook. Associationer till olika textavsnitt som Äterfinns i Sven Delblancs romaner eller andra textsammanhang har lagts ut och kommenterats. Som ett exempel kan nÀmnas att recensionen av Vulkanteaterns framförande av Hedebyborna i Huskvarna delades av över tusen FacebookvÀnner.

VÄr Hemsida har hÄllits aktuell under Äret. Utöver upplysningar om författaren Sven Delblanc finns information om sÀllskapets syften och ÀndamÄl, hur vi arbetar och hur man gÄr tillvÀga om man vill bli medlem av DelblancsÀllskapet. Under rubriker som Aktuellt och Arkiv finns bl. a. Medlemsbrev och VerksamhetsberÀttelser att lÀsa.

Stockholm 2014-02-10

Per-Ola Jansson Anders Broström Bo GrÀslund

Ove Pettersson Ulrika Pohl Andersson Leif Risberg

Lasse Zilliacus


[1] Alluderar pÄ Sven Delblancs tvÄ essÀer om Iliaden och Odysséen, utgivna pÄ Bonniers 1992 under titeln Homerisk hemkomst .