Inbjudan till bokpresentation i Stockholm

Inbjudan till bokpresentation

Diktaren och MĂ„laren

Om Sven Delblancs och Reinhold Ljunggrens

samarbete och vÀnskap

VÀlkomna! Boken presenteras av författarna. Vin och tilltugg serveras.

Tid: Torsdagen 4 december 19.00

Plats: Stockholm, Wetterlings Galleri, KungstrÀdgÄrden 3 (mellan restaurang Victoria och KocksgrÀnd)

DelblancsÀllskapet

I Diktaren och MÄlaren berÀttar Lars Ahlbom, Leif Risberg och Kewe Zahr om det fascinerande samarbete och den djupa vÀnskap som Sven Delblanc och Reinhold Ljunggren utvecklade under drygt tvÄ decennier, frÄn 1970 fram till Sven Delblancs död 1992.

Författarna kan genom tillgĂ„ngen till Sven Delblancs 220 brev till Ljunggren ge en spĂ€nnande bild av de processer som ledde fram till de olika produkter som samarbetet skapade, men Delblancs brev Ă€r inte bara ett viktigt kĂ€llmaterial, de utgör en skatt i sig sjĂ€lva – Sven Delblanc var en mĂ€sterlig brevskrivare.

Vad Ästadkom de dÄ tillsammans? Ljunggren gjorde sju omslag till Sven Delblancs romaner och portrÀtterade författaren i en stor oljemÄlning för Bonniers portrÀttsamling pÄ Manilla. Sven Delblanc skrev mÄnga texter om Reinhold Ljunggrens bildvÀrld och till slut en hel bok. Tillsammans gjorde diktaren och mÄlaren en bok om Sörmland. I kontakt med Reinhold Ljunggren blomstrade ocksÄ Sven Delblancs eget bildskapande och tog sig uttryck i drastiska karikatyrer.

Sven Delblanc och Reinhold Ljunggren Àr bokens sjÀlvklara centralgestalter, men en tredje person finns ocksÄ med pÄ ett hörn, nÀmligen Gunnar Ekelöf. Ekelöf var Ljunggrens vÀn och fick sitt portrÀtt mÄlat av honom. Sven Delblanc beundrade ocksÄ Ekelöf djupt. Det finns mÄnga band mellan dessa tre. Ekelöf dyker upp hÀr och var i boken. I tvÄ kapitel Àr han en av huvudpersonerna.

Boken har samproducerats av DelblancsÀllskapet och Karin Hallgren Produktion, Uppsala.