DelblancsÀllskapets medlemsbrev 2/2014

KÀra vÀnner i DelblancsÀllskapet!

Detta skrivs veckan efter att BokmÀssan i Göteborg avslutats, dÀr DelblancsÀllskapet delade en monter med Hjalmar Bergman Samfundet. 97 133 besökare trÀngdes mellan montrarna, 3200 olika programpunkter gick att delta i och 2300 personer medverkade och ansvarade för de olika aktiviteterna. Det var en övervÀldigande upplevelse! Vi sÄlde och delade ut delblancböcker och informationsmaterial. Vi sÄlde en nytryckt T-shirt med Svens bild pÄ bröstet och knöt kontakter med mÄnga mÀssdeltagare.

Årsmötet 2014

Årsmötet Ă€gde rum 22 mars i restaurang ”Greken pĂ„ Hörnet”, TjĂ€rhovsgatan 43, Södermalm, Stockholm. Efter sedvanliga Ă„rsmötesförhandlingar innehöll programmet ett samtal under rubriken ”Hur operan Kastrater kom till” mellan komponisten MiklĂłs Maros, regissören Ann-Margret Pettersson och librettisten Lasse Zilliacus. Avsnitt ur uppförandet visades pĂ„ monitor. Under pausen efter Ă„rsmötesförhandlingarna bjöds deltagarna pĂ„ ett glas mousserande vin med anledning av DelblancsĂ€llskapets 15-Ă„rsjubileum.

Åpromenaden 26 maj

Vi genomförde traditionsenligt Åpromenaden pĂ„ Svens födelsedag 26 maj. Vi har berĂ€ttat om den pĂ„ Facebook dĂ€r texten ledsagas av en bild. Med anledning av sĂ€llskapets 15-Ă„rsjubileum avslutades promenaden för första gĂ„ngen pĂ„ Övre Mölnas gĂ„rdsplan dĂ€r det framfördes en dramatiserad lĂ€sning ur Maria ensam som beskriver Maria och Signe i Mölnas trĂ€dgĂ„rd. Aktörer var tre medlemmar ur den lokala arbetsgruppen: Maj-Britt Imnander, Birgitta Lerjeryd och Ulrika Pohl Andersson.

Vulcanteatern

Den 3 juni var det premiÀr pÄ Hedebyborna i Husqvarna Folkets Park i Vulkanteaterns regi. 225 personer hade köpt biljett till premiÀren. Manuset utgick frÄn det som anvÀndes i förestÀllningarna i Trosa hÀrom Äret. Vissa justeringar hade gjorts. FörestÀllningen spelades i tvÄ akter. FörestÀllningen var vÀlrepeterad och samspelt med smidiga scenvÀxlingar. Regissören hade lyckats att kombinera ursprungsromanernas allvar och farsinslag pÄ ett strÄlande sÀtt. Faran med att gestalta hedebyborna pÄ scen Àr lockelsen att förvandla temat till ett rent folklustspel - vilket man alltsÄ inte gjort. FörestÀllningen spelades 13 gÄnger under juni. Vi som var dÀr fick uppleva svensk amatörteater nÀr den Àr som bÀst, i en underbar miljö! LÀnk till Vulkanteaterns hemsida: http://www.vulkanteatern.se/hedebyborna.html

Facebook

Vi upprepar informationen frÄn förra brevet: Sedan i höstas Àr DelblancsÀllskapet medlem i Facebook. Vi hoppas att alla FacebookvÀnner lÀgger in material pÄ Delblancsidan som citat, reflektioner eller annat som kan bidra till att vi fÄr en spridning pÄ Facebook. Jesper ErsgÄrd Àr ansvarig för Facebooksidan. Du nÄr honom pÄ e-post jesper@ersgard.com.

BokmÀssan 2014

Per-Ola Jansson, Ulrika Pohl Andersson, Maj-Britt Imnander och Lasse Zilliacus arbetade tillsammans med representanter för Hjalmar Bergmans Samfundet i vĂ„r gemensamma monter under mĂ€ssan. IntĂ€kten frĂ„n vĂ„r försĂ€ljning blev blygsam – men vi har fört mĂ„nga samtal med intresserade som fastnat i monterns ryssja. I den har vi mött vĂ€nner och elever till Sven som berĂ€ttat minnen, en avlĂ€gsen slĂ€kting, som bĂ„de för oss och till sin egen förvĂ„ning hittade vĂ„r monter av en slump. Lika överraskande var mötet med Eva Bonnier, Svens sista förlĂ€ggare, som bjöd intill samtal om hur en eventuell nyutgivning av Svens böcker skall kunna bli möjlig. Jan Myrdal, förebild och trĂ€tobroder till Sven stĂ€ller gĂ€rna upp vid tillfĂ€lle och lĂ„ter sig intervjuas om sin syn pĂ„ Svens författarskap. Jag har fört goda samtal med representanter för Harry Martisson-SĂ€llskapet, lĂ€mnat Gudsbilder och Mystik och Kritik och essĂ€istik till Göran Bexell, etikprofessor, Martinssonexpert och f.d. rektor för Lunds Universitet och till vilken jag Ă€nnu en gĂ„ng framfört vĂ„rt önskemĂ„l om en gemensam trĂ€ff dĂ€r vi diskuterar - inte bara Nobelpristraumat - utan framförallt Svens syn pĂ„ Harrys skrivande. Lars Lönnroth förelĂ€ste pĂ„ DELS scen om det tema som finns i Svartsyn och Humor , Hjalmar Bergmans och Svens Delblancs Amerikabilder; Stewe Claeson med betoning pĂ„ lĂ€sningen av EremitkrĂ€ftan som 20-Ă„ring, men Ă€ven med utflykter till andra romaner av Sven. En sĂ€rskild uppskattning visade han Senecas död . Nu fĂ„r vi i styrelsen ta stĂ€llning till om vĂ„r ekonomi tillĂ„ter en liknande ganska sĂ„ kostsam satsning nĂ€sta Ă„r eller om vi skall lĂ€gga mer krut pĂ„ andra vĂ€gar för att sprida information om vĂ„rt sĂ€llskap och Svens författarskap.

Lokala arbetsgruppen i Trosa

I vintras startade man med trÀffar pÄ biblioteket i VagnhÀrad. DÄ diskuterades bl.a. kvinnoportrÀtt i Hedebyborna. Sedan första mÄndagen i varje mÄnad pÄgÄr i höst TrÀffpunkt Delblanc som har följande teman: I september diskuterades KÀra Farmor. OktobertrÀffen kommer att handla om barnen i Hedebyserien. Efterföljande trÀffar kommer att ta upp bondelivet respektive vintern i Hedebyborna.

Delblanc-Ljunggrenprojektet

Nu vÀntar vi pÄ DelblancsÀllskapets nÀsta bokslÀpp som Àr Diktaren och MÄlaren och som nÀmndes i förra medlemsbrevet. Denna stora hÀndelse planeras Àga rum i mitten pÄ november. Vi förbereder tvÄ releasetillstÀllningar, en i Uppsala och en i Stockholm, möjligen Àven en i Trosa-VagnhÀrad. Av den tryckta upplagan kommer DelblancsÀllskapet att disponera drygt 500 ex. för försÀljning i egen regi. Vi lÀgger ut information pÄ vÄr hemsida och i Facebook om tid och plats för dessa tilldragelser. Boken kan förhandsbestÀllas hos lars.ahlbom@telia.se. Bokens pris Àr Ànnu ej faststÀllt. Gunnar EkelöfsÀllskapet diskuterar just nu med oss om att ge ut ett sÀrtryck frÄn boken om ca 30 sidor dÀr Gunnar Ekelöf förekommer i brev och refererande text. Detta kan bidra till att möjliggöra det sen lÀnge diskuterade seminariet om de bÄda författarnas litterÀra relationer.

Delbladet 2014

Den hĂ€r uppmaningen fanns med i det förra Medlemsbrevet: ”En önskan, om inte en vĂ€djan, till er alla. Passa pĂ„ att skriva nĂ„got med anknytning till Sven i nĂ€sta Ă„rsskrift! NĂ„got som ni fastnat för, nĂ„got som ni reflekterat över i ensamhet - eller tillsammans med vĂ€nner. Vi vill att vĂ„ra medlemmar deltar i utformandet av vĂ„r Ă„rsskrift sĂ„ mycket som möjligt.” Denna önskan kvarstĂ„r! Kommande nummer kommer precis som förra Ă„rets att bli vĂ€lmatat. Vi planerar att skicka Ă„rsskriften till samtliga medlemmar i mitten pĂ„ december. Skicka material till Anders Broström under adress andersbro@telia.com

Delblancpriset

DelblancsĂ€llskapet har för avsikt att dela ut Delblancpriset 2015. DelblancsĂ€llskapet har dĂ€refter för avsikt att i samarbete med Trosa kommun dela ut priset vartannat Ă„r, dvs. nĂ€sta gĂ„ng skall priset delas ut 2017. Arbetet med att utse pristagaren skall vara avslutat senast vid mitten av december Ă„ret innan priset delas ut. TillkĂ€nnagivandet skall ske 15 januari. Arbetet med att utse 2015-Ă„rs pristagare skall ledas av en sĂ€rskild prisutdelningsgrupp under ledning av kritikern och författaren Mats Gellerfelt och med styrelseledamoten Leif Risberg som sekreterare. Dessa tvĂ„ tillfrĂ„gar pĂ„ egen hand ytterligare personer som kan tĂ€nkas vilja delta i arbetet med att utse pristagaren. Alla medlemmar kan lĂ€mna förslag med motivering pĂ„ pristagare, som bör vara en kulturperson som verkar ”i Sven Delblancs anda”. Förslag mejlas till Leif Risberg: leif.risberg@ho.tranas.se.

Årsmötet 2015

Årsmötet 2015 Ă€ger rum lördagen 14 mars. Vi har Ă€nnu inte bestĂ€mt plats. Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN, kommer att dela med sig av sin syn pĂ„ Sven Delblancs författarskap och aktualitet. Vi Ă„terkommer med mer information i Delbladet. Boka in den dagen redan nu!

Medlemsavgiften

Vi pÄminner i detta medlemsbrev er som Ànnu inte erlagt medlemsavgiften för 2014 med en bifogad plusgiroblankett. Glöm inte att uppge ditt (era) namn om du betalar via nÀtet eller pÄ plusgiroblanketten. DelblancsÀllskapets plusgiro Àr 86 49 86-5. VÄr kassör Ove Pettersson informerar gÀrna om oklarheter rÄder huruvida medlemsavgiften har betalats eller ej för 2014. Han nÄs enklast pÄ pettersson-ove@bredband.net.

Medlemsbrev 3/2014

NĂ€sta Medlemsbrev bifogas Delbladet 2014

Citatet

”Slit och slĂ€p”

Sixten Svensson i Hedebyborna har odödliggjort detta uttryck, som mĂ„nga svenskar nu framförallt förknippar med den berömda TV-serien. Uttrycket förekommer inte i Delblancs romaner, utan ”uppfanns” av Anders Nyström under inspelningens gĂ„ng. Manusförfattaren Sven Delblanc uppskattade uttrycket och tyckte att det passade förtrĂ€ffligt i sammanhanget.

Per-Ola Jansson

Ordförande