UtstÀllningen om Hedebyborna invigd

SÀllan har vÀl biblioteket i VagnhÀrad varit sÄ proppfullt av mÀnniskor som nÀr utstÀllningen om inspelningen av Hedebyborna hade vernissage pÄ Sven Delblancs födelsedag 26 maj. Kommunchefen invigde utstÀllningen med ett slag med den klappa som anvÀndes vid inspelningen av den berömda TV-serien. Sedan kunde besökarna pÄ föredömligt pedagogiska skÀrmar i text och bild följa berÀttelsen om hur Hedebyborna blev till allt ifrÄn romanerna som den byggde pÄ till manusarbete, inspelning, skÄdespelarnas och statisternas arbete. PÄ en TV-skÀrm kunde vi se dem allihopa, baron Urse, "Svensson", MÀrta och Erik, RÀvfarmarn, Tok-Harry, Signe och Mon Cousin.

Maj-Britt Imnander tackade alla medverkade och introducerade dagens gÀster. Jesper ErsgÄrd, son till den avlidne regissören HÄkan ErsgÄrd, berÀttade om inspelningsarbetet och Àven om sin egen insats i serien. Han spelade pojken Torsten som har en viktig roll i en av slutscenerna, dÄ han stöter ihop med en ensam och förtvivlad baron Urse, spelad av Per Myrberg. I ett brev till regissören prisade Sven Delblanc Myrbergs insats i denna scen, men konstaterade ocksÄ avslutningsvis: "Jesper var ocksÄ bra." Inspelningsledaren Göte Björkdahl som bidragit med vÀrdefullt material till utstÀllningen berÀttade om vilken fantastisk upplevelse inspelningen varit. SkÄdespelarna Allan Svensson och Nina Gunke, Erik och MÀrta i Hedebyborna, berÀttade om hur betydelsefullt och roligt det var att som unga skÄdespelare fÄ medverka i Hedebyborna tillsammans med berömda och erfarna skÄdespelare.

Sven Delblancs betydelse för seriens tillkomst var stor. Han skrev sjÀlv manus till serien. Han var inte med pÄ inspelningarna, men följde arbetet och uppmuntrade och vÀgledde med brev och brevkort till mÄnga av de medverkande. Jesper ErsgÄrd berÀttade att ett fyrtiotal brev frÄn Sven Delblanc till HÄkan ErsgÄrd finns bevarade.

UtstÀllningen pÄgÄr under sommaren och en bit in pÄ hösten. Lördagen den 6 september visar Maj-Britt Imnander utstÀllningen för DelblancsÀllskapets medlemmar pÄ sÀllskapets Ärsmöte.