Recension av premiÀren pÄ Hedebyborna

Den 3 juni var det premiÀr pÄ Hedebyborna i Husqvarna Folkets Park i Vulkanteaterns regi. Teatern Àr en sommarteater som vÀrms upp av besökarna sjÀlva genom sin blotta nÀrvaro.

Folkparken Àr en "riktig" folkpark med dansrotunda, en öppen stor scen, sommarteater och ett vinterbonat danspalats, "Parketten". Parken drivs fortfarande av en förening med kommunalt stöd.

225 personer hade köpt biljett till premiÀren. Manuset utgick frÄn det som anvÀndes i förestÀllningarna i Trosa hÀrom Äret. Vissa justeringar hade gjorts.

Scenografin var suggestiv med en hÀrligt blÄ himmelsbakgrund, stationen dold bakom ett plank, handlarns butik till vÀnster och Stadshotellet till höger. En vÀndbar vÀgg förvandlade butiken till en interiör i Fridebo, familjen Svenssons kök. FrÄn en balkong spelade och sjöng en tvÄmansorkester följsamt tidstypiska melodier.

FörestÀllningen spelades i tvÄ akter, med en paus för kaffe eller andra lÀskande drycker. FörestÀllningen var vÀlrepeterad och samspelt med smidiga scenvÀxlingar. Regissören hade lyckats att kombinera ursprungsromanernas allvar och farsinslag pÄ ett strÄlande sÀtt. Faran med att gestalta hedebyborna pÄ scen Àr lockelsen att förvandla temat till ett rent folklustspel - vilket man alltsÄ inte gjort.

Bland skĂ„despelarna utmĂ€rkte sig framförallt Mons AnnĂ©r i rollen som Sixten Svensson - dĂ€r han bland allt "slit och slĂ€p" pĂ„ ett lysande sĂ€tt framförde den vidunderliga skrönan om sitt besök hos en gyllenpyscha pĂ„ Öfre Östermalm. Siw Lindström som baronessan Urse var nĂ€rvarande pĂ„ ett starkare sĂ€tt Ă€n i romanerna och som i sin roll Ă€ven fick vara den som berĂ€ttade för publiken vad som egentligen Ă€gde rum pĂ„ scenen. Anki Hertz som Signe uppbar rollen med bravur, dĂ€r hennes smĂ„lĂ€ndska dialekt till och med blev en tillgĂ„ng, och Evelina Runnö gör som MĂ€rta ett gripande portrĂ€tt av en ung flickas försök att bli vuxen och finna en identitet bortom barndomsmiljön.

FörestÀllningen spelas 12 gÄnger till under juni. Passa pÄ att uppleva svensk amatörteater nÀr den Àr som bÀst i en underbar miljö!

LĂ€nk till Vulkanteaterns hemsida:

http://www.vulkanteatern.se/hedebyborna.html

DÀr finns mÄnga bilder pÄ skÄdespelarna!

Per-Ola Jansson