Sven Delblancs 80-Ă„rsdag firades med Ă„vandring och prisutdelning

Torsdagen 26 maj firades traditionsenligt Sven Delblancs födelsedag i VagnhĂ€rad. I Ă„r skulle Sven Delblanc ha fyllt 80 Ă„r och firandet var extra festligt. Åvandringen som leddes av Maj-Britt Imnander gick inte till Sven Delblancs barndomshem Mölna denna gĂ„ng utan lĂ€ngs Ă„n över vĂ„tmarken till Trosa Land, dĂ€r utstĂ€llningen om Hedebyborna visades i S:a Anna Kapell och dĂ€r musikskolan ocksĂ„ bjöd pĂ„ underhĂ„llning. Ett stort antal personer hade samlats.

Sen var det dags för utdelning av Delblancpriset till Sigrid CombĂŒchen i Trosa Lands kyrka. Vinnarna i Södermanlands Nyheters novelltĂ€vling för skolungdomar fick ocksĂ„ sina priser. 

Jubilaren Sven Delblanc och vinnaren av det första Delblancpriset hyllades i tal av Per-Ola Jansson, ordförande i DelblancsĂ€llskapet, och ordföranden i Trosa kommuns Kultur- och fritidsnĂ€mnd, Carl von der Esch.

Sigrid CombĂŒchen tackade för priset med ett intressant och fyndigt tal pĂ„ temat "Ă„snor" - det kommer inom kort att publiceras hĂ€r pĂ„ hemsidan.

Bengt-Sievert Wirkander (piano) och Fredrik Halldorf (sĂ„ng) underhöll med vacker musik. Ulf Lundells "Öppna landskap", "FjĂ€riln vingad","What a wonderful world" och "Summertime" stod bland annat pĂ„ programmet.

Carl von der Esch, Sigrid CombĂŒchen och Per-Ola Jansson.

I Södermanlands Nyheter publicerade 27/5 detta reportage frĂ„n prisutdelningen:

Bygdens son hyllas genom nytt pris - första Delblanc-priset till Sigrid CombĂŒchen

DelblancsÀllskapet, Trosa kommun och Sörmlands Nyheter Àr initiativtagarna bakom det nyinstiftade Delblancpriset pÄ 75 000 kronor. Priset delas ut vart fjÀrde Är, med start i Är, till en högt kvalificerad författare eller annan kulturellt verksam person som kan sÀgas verka i Sven Delblancs anda.

Vid det hĂ€r laget Ă€r den hyllade författaren och kulturjournalisten Sigrid CombĂŒchen van att fĂ„ priser och litterĂ€ra utmĂ€rkelser. Men det var med glĂ€dje och stolthet hon tog emot det första Delblancpriset som delades ut i Trosa landskyrka i torsdags kvĂ€ll.
Sven Delblanc, som i flera verk skildrat sin plĂ„gsamma uppvĂ€xt i traktens Ă„kermylla, har inte varit Sigrid CombĂŒchens frĂ€msta förebild som författare.
     – Som ung sĂ„g jag honom mer som en del av den generation jag skulle utmana. Det var Delblanc, Lars Gustafsson och PO Enqvist. Men nu tillhör jag vĂ€l sjĂ€lv generationen som ska utmanas, sĂ€ger hon och skrattar.
     Den vassa skĂ€rvan i ögat och kĂ€nslan av att alltid stĂ„ utanför etablissemanget, har hon Ă€ndĂ„ gemensamt med den pĂ„ en gĂ„ng sĂ„rbara och okuvligt starka VagnhĂ€radssonen. Hon har lĂ€st hans verk i kronologisk ordning, och tycker om dem. Men Sigrid CombĂŒchen har inga andra författare som förebilder.
     – Jag bara skriver bara, pĂ„ intuition, sĂ€ger hon.
     NĂ€r hon började skriva som tonĂ„ring var det till största del för att nĂ„ framgĂ„ng. Nu hĂ„ller hon en lĂ€gre profil, men lovordas för sin stilistik. Enligt Delblancprisets jury varierar hon med en ”allvarsam leklust fabulerandets glĂ€dje med konkretionens sanningskrav”. Liksom Sven Delblanc har ocksĂ„ Sigrid CombĂŒchen tilldelats Augustpriset, för sin skönlitterĂ€ra roman ”Spill” som kom ut förra Ă„ret. Och det Ă€r ingen tvekan om att hon tĂ€nker fortsĂ€tta skriva, Ă€ven om undervisning och annat har hĂ„llit Sigrid CombĂŒchen fullt sysselsatt den senaste tiden.
     – Men i morgon ska jag sĂ€tta igĂ„ng och börja skriva igen, fastslĂ„r hon.
     Och skriver gör hon bĂ€st i sitt hus pĂ„ VĂ€stkusten. "DĂ€r Ă€r det tyst och lugnt omkring mig."
     OcksĂ„ de som kan vara nĂ€sta generations författare, deltagarna i SN:s novelltĂ€vling för ungdomar, hyllades med priser i kyrkan under torsdagen.
     Bland de gymnasieelever i lĂ€net som deltagit i tĂ€vlingen gick första priset till Amanda Thieme och Senja Lejlic vann novellpriset bland högstadieeleverna. Andrapristagaren Lilja Hejdenberg berömdes för ett poetiskt sprĂ„k och en av hederspristagarna Anna Lindgren för energi och driv i sin berĂ€ttelse.
     – Delblanc kĂ€nns lite för lĂ„ngt bort för mig. Min förebild Ă€r Jonas Hassen Kemiri. Han leker med svenska sprĂ„ket pĂ„ ett speciellt sĂ€tt, sĂ€ger Lilja Hejdenberg.