Pris till minne av Sven Delblanc - medlemmar fÄr vara med och nominera pristagare

Sven Delblancs liv och verk ligger till grund för ett nyinstiftat pris, som för första gÄngen kommer att delas ut den 26 maj 2011 i samband med firandet av Sven Delblancs födelsedag - den dagen skulle Sven Delblanc ha fyllt 80 Är.

Priset ges till en högt kvalificerad författare eller annan kulturellt verksam person som i nÄgon mening kan sÀgas verka i Sven Delblancs anda. DÀrmed menas bl a: att som engagerad demokrat och fri intellektuell tala om viktiga ting pÄ ett sÄdant sÀtt och med sÄdan sprÄklig spÀnst att budskapet nÄr ut till mÄnga mÀnniskor.

Initiativtagare till priset Ă€r DelblancsĂ€llskapet, Trosa kommun och Sörmlands Nyheter. Prissumman om 75 000 kr kommer att delas ut vart 4:e Ă„r. ÖverlĂ€mnandet sker i Trosa kommun i samband med Sven Delblancs födelsedag den 26:e maj. Prisjuryn bestĂ„r av professorn i lingvistik Viveca AdelswĂ€rd, författarna Jan Arnald och Ylva Eggehorn, litteraturkritikern Björn Gunnarsson samt gymnasielĂ€raren Leif Risberg.   

För en bred och levande lĂ€sekrets framstĂ„r Sven Delblanc allt tydligare som en av 1900-talets största svenska författare. FrĂ„n debutromanen EremitkrĂ€ftan via Hedebysviten och Samuelsviten till den sista, postumt utgivna memoarvolymen Agnar - Sven Delblanc (1931-1992) lĂ€mnade en rik produktion efter sig, som skönlitterĂ€r författare men ocksĂ„ som framstĂ„ende litteraturvetare, kritiker och debattör.

Sven Delblanc föddes i Canada men prÀglades av sin barndom i VagnhÀrad i nuvarande Trosa kommun. Av mÄnga ses han som bygdens son, och hans verk lever vidare ocksÄ lokalt, inte bara hos lÀsarna av hans böcker men Àven i litterÀra vandringar och friluftsteatern Hedebyborna.

Du som Ă€r medlem i DelblancsĂ€llskapet kan vara med och nominera en pristagare till priset. Skicka ett mejl till vĂ„r ledamot i prisjuryn Leif Risberg, leif.risberg@ho.tranas.se med ditt förslag.

Vi Ă„terkommer med mer information till medlemmarna i DelblancsĂ€llskapet inför firandet den 26 maj!