Om "Hedebyborna" i Södermanlands Nyheter

 

Amatörer och proffs ger nytt liv till Hedebyborna

Av Annika Hedberg

Den har mycket att leva upp till, ensemblen som sÀtter upp Hedebyborna baserad pÄ den tv-serie som nyligen röstats fram till Sveriges bÀsta genom tiderna. Sven Delblancs böcker och serien blev Àlskade och hyllade. IgenkÀnningen och nostalgin var stor. KaraktÀrerna och miljöerna skildrades med sÄ stor ömhet, förstÄelse och förlÄtelse.

Hur skulle det vara möjligt att dra ner fyra böcker och arton tv-avsnitt till nÄgot vettigt? Jo, tackar som frÄgar, de som bevittnade gÄrdagens premiÀr i Trosa vet med förvissning att det gick riktigt bra.

I programmet stĂ„r blygsamt ”Det hĂ€r blev inte en kopia av tv-serien, men vi hoppas att det blir en stunds underhĂ„llning och ett Ă„terbesök hos vĂ„ra Ă€lskade Hedebybor”.
Även om det Ă€r en omöjlighet att pĂ„ bara tvĂ„ timmar skapa samma ömma kĂ€nsla för rollfigurerna som i serien visas mĂ„nga fina exempel pĂ„ hur skĂ„despelaren fyller personerna med liv, och fĂ„r publiken att glömma tidigare tolkningar för en stund.

Jonas Sjögrens Svensson, som lÀngtansfullt blickar mot flaskan nÀr han vet att han borde hem till familjen. En blick fylld av samvetskval, den dras mot nÄgot som Àr starkare Àn han sjÀlv.

Erik, som spelas förnĂ€mligt av Armand Alm, Ă€r sĂ„ tafatt och tafflig men Ă€ndĂ„ sĂ€ker pĂ„ det han vill. Hans kĂ€rlek MĂ€rta (Anna von Bredow) Ă€r ocksĂ„ sĂ€ker pĂ„ en sak – att inte bli som sin mamma, Signe (Anna Bromee). Mellan mor och dotter dallrar ofta kĂ€nslorna, men det fysiska hĂ„lls tillbaka, alltid. Det Ă€r rörande att se. Ensemblen lyckas lika bra som tv-serien med att skildra skillnaderna i klassernas förutsĂ€ttningar.

IdĂ©n att lĂ„ta en berĂ€tterska, Viveca Nielsen, föra handlingenframĂ„t Ă€r bra, annars skulle Ă„ren gĂ„ för fort. Det eminenta bandet Ekströms blandning ger dessutom ytterligare en tidsmarkör.

Att klĂ€mma in ett antal ”slit och slĂ€p”, ”jomen” och ”inte vet jag” gör att ursprungsmanuset kĂ€nns vĂ€l igen, vilket Ă€r smĂ„kul. Att textbearbetarna Birgitta Lerjeryd och Bengt Landin inte fallit för att lĂ„ta det mer buskisartade ta större plats Ă€r imponerande. Fyllgubbar pĂ„ bĂ€nkar lockar av nĂ„gon anledning alltid till skratt, men det var alldeles lagom. FjĂ€rsman (Janne Johansson) Ă€r bara en av mĂ„nga amatörer som lyckats riktigt bra med sin tolkning, en skojig men Ă€ndĂ„ sorglig figur.

Att blanda amatörer med proffsskĂ„despelare Ă€r inte alltid lĂ€tt. Amatörerna i Hedeby
borna har ocksÄ varierande erfarenhet. Vissa med rejÀl rutin, andra har aldrig tidigare stÄtt pÄ en scen. Regissören Ewa Westin har fÄtt ihop sin grupp vÀl. Det Àr snarare
sÄ att man vid enstaka tillfÀllen hajar till nÀr spelet svajar Àn att man förvÄnat imponeras av tillfÀlliga duktiga insatser. För kvaliteten Àr hög rakt igenom.
Spelplatsen i sig Àr ocksÄ en behaglig upplevelse, innergÄrden vid stadshotellet Àr en fantastisk kuliss.

Inte vet jag, men nog var det en sevĂ€rd historia. Jomen.

                                                                                         Södermanlands Nyheter 9 juli 2010