Boken om "Hedebyborna" har fÄtt fina recensioner - lÀs hÀr!

Hedebyborna - en berĂ€ttelse om en TV-serie av HĂ„kan ErsgĂ„rd, utgiven och redigerad av Jesper ErsgĂ„rd, har recenserats av Magnus Eriksson i Svenska Dagbladet, Jan-Olov Nyström i Södermanlands Nyheter och Mikael Löwegren i nĂ€ttidningen Kulturen. Recensionerna Ă„terges nedan:

Filmningen av Hedebyborna gick inte alltid pÄ rÀls

Förr gjordes det bra tv-serier i Sverige. Det var innan de kommersiella tv-kanalerna likriktade utbudet och pĂ„ den tiden orden public service betydde nĂ„got. Den bĂ€sta svenska tv-serien var ”Hedebyborna” baserad pĂ„ Sven Delblancs romaner. HĂ„kan ErsgĂ„rd regisserade och Delblanc skrev manus. Det blev tre serier: 1978, 1980 och 1982. Den fjĂ€rde delen av Delblancs romansvit om Hedeby blev aldrig tv-serie.

”Hedebyborna” utmĂ€rktes av fantastiskt skĂ„despeleri, bĂ„de av etablerade skĂ„disar och nykomlingar som Nina Gunke och Allan Svensson. Den prĂ€glades ocksĂ„ av ErsgĂ„rds utsökta bildberĂ€ttande och av Delblancs egensinniga lösningar i omvandlandet av sitt romantekniska fyrverkeri till en tv-epik dĂ€r myt och realism blandades i ett visuellt överdĂ„d utan motsvarighet i tidigare eller senare svensk tv-dramatik.

Men allt var inte frid och fröjd under inspelningarna. Olle Berglund hade bestĂ€llt serien av ErsgĂ„rd till TV2, men Lars Löfgren, som dĂ„ var dramachef pĂ„ kanalen, stoppade planerna. TV1 ryckte in, men sedan drabbades inspelningarna av den sĂ„ kallade tidsandan. En fotograf Ă€ndrade pĂ„ kamerapositionerna och ansĂ„g att regissören skulle hĂ„lla sig till sitt, ty han bestĂ€mde det bildtekniska. Och Maria Hörnelius, som till en början var tĂ€nkt att spela Signe Svensson, ville Ă€ndra hela manuset: ”Jag tycker bara det Ă€r synd att handlingen Ă€r fokuserad pĂ„ baronen och den besuttna klassen nĂ€r det skulle vara sĂ„ mycket mer intressant att berĂ€tta om de utsugna arbetarna vid kalkbruket”.

Om detta och mycket annat berĂ€ttar HĂ„kan ErsgĂ„rd i boken ”Hedebyborna” med underrubriken ”En berĂ€ttelse om en TV-serie”. ErsgĂ„rd avled 1998, men för nĂ„got Ă„r sedan Ă„terfanns ett manus till vad som skulle ha blivit en bok med hans minnen frĂ„n inspelningarna. Manuset har redigerats av sonen Jesper ErsgĂ„rd och ges nu ut av DelblancsĂ€llskapet. Boken rymmer ocksĂ„ ett rikt bildmaterial och flera av de brev som Delblanc skrev till HĂ„kan ErsgĂ„rd under arbetet med tv-serien.

Det Àr genomgÄende ljuvlig lÀsning. HÄkan ErsgÄrd skriver med pÄkopplat temperament, men ocksÄ med kÀrlek. Han ger hiskeliga interiörer frÄn tv-bolagets tekniska byrÄkrati (han fick sjÀlv köpa en videoutrustning som underlÀttade utomhusinspelningarna) och frÄn tidens stormötestyranni, men ocksÄ tillgivna portrÀtt av skÄdespelarna, Àven de som ville störta bÄde honom och Sven Delblancs manus i gruset.

Det Àr oavbrutet underhÄllande, Àven om jag nÄgon gÄng slÄs av tanken att alla konflikter kanske inte enbart berodde pÄ nÄgon annan; ErsgÄrd skriver ocksÄ att han inte Àr alldeles lÀtt att ha att göra med alla gÄnger.

LĂ€sningen blir inte mindre roande nĂ€r temperamentet skruvas upp ytterligare nĂ„gra varv av Delblancs brev. Han Ă€r övertygad om att Hedebyborna Ă€r den bĂ€sta tv-serie som producerats i landet, och han skrĂ€der inte orden om annan svensk tv-dramatik. Inför ”Raskens” kĂ€nner han bara trött förakt, och om Keve Hjelms fina dramatisering av ”Godnatt, jord” skriver han att ”Ivar Lo har massmediavĂ€nsterns stöd, dĂ€rav berömmet Ă„t Keve”.

Fast om jag minns rĂ€tt blev den serien monumentalt nergjord av tv-kritiken. DĂ„ stĂ€mmer Delblancs spĂ„dom om senare tv-dramatik bĂ€ttre: ”Vad i helvete Ă„terstĂ„r? Göra svenska skitserier, deckare och sĂ„nt.”

Magnus Eriksson i Svenska Dagbladet 30 juli 2010

 

Svensk tv-historia blev till i Trosa

NĂ€r Hedebyborna hade tv-premiĂ€r 1978 sĂ„gs serien av miljoner svenskar. Miljoner sĂ„g Ă€ven de sentida repriserna. Hedeby­borna blev en av dessa sĂ€llsynta kulturhĂ€ndelser som skapade en gemensam referens. HĂ€lften av svenska folket hade nĂ„gonting att förhĂ„lla sig till under­ fikarasternas smĂ„prat.

I grunden var det Sven Delblancs förtjÀnst, det förstÄr man under lÀsningen av boken med samma namn som serien, skriven av seriens regissör HÄkan ErsgÄrd och redigerad av sonen Jesper.

HĂ„kan har gĂ„tt ur tiden, liksom mĂ„nga av de skĂ„despelare som bidrog till succĂ©n. Men det var Delblanc som skrev ett hĂ„llbart manus utifrĂ„n sin roman Ӂminne”.
Det betyder inte att allt omedelbart var givet. DĂ„varande­ chefen för TV2, Lars Lövgren, sade tvĂ€rnej. Inte gick det att dramatisera Delblanc, och ­absolut inte pĂ„ det sĂ€ttet man föreslog.

Som ofta under dessa Ă„r fanns kreativiteten ute i provinsen, det blev Göteborgs-tv som gjorde jobbet. Ny teknik utmanade invanda yrkesroller under inspelningsarbetet och det som kallas­ tidsandan kom med politiskt korrekta invĂ€ndningar (mera fokus pĂ„ de utsugna arbetarna) under sjĂ€lva skĂ„despeleriet.

ErsgĂ„rds minnen av denna banbrytande svenska tv-historia Ă€r rolig, men ganska osorterad lĂ€sning. Redigeringen har varit ytterst aktsam, stort och smĂ„tt blandas. Det Ă€r lite av en arkiv­upplevelse att lĂ€sa boken som bygger pĂ„ ErsgĂ„rds efterlĂ€mnade minnesanteckningar, mer Ă€n pĂ„ ett regelrĂ€tt manus. I slutet av boken finns ocksĂ„ rent dokumentĂ€rmaterial i form av brev frĂ„n Sven Delblanc till regissören.

Hedebyborna borde ha spelats in i Delblancs eget Vagn­hĂ€rad, men dĂ€r hade tiden alldeles kört ifrĂ„n historien, sĂ„ det blev Trosa i stĂ€llet, ”en skĂ€rva som heter Hedeby, en bygd i Sörmland” som mon Cousin sirligt sĂ€ger i seriens inledning. DĂ€r fanns Ă€nnu historiens nödvĂ€ndiga minnen, men inte enbart dĂ€r. Avgörande scener spelades in i Vad, vĂ€ster om Nyköping, i Bettna, öster om ­sagda stad och i GĂ„rdsjö, dĂ€r blev scenerna frĂ„n turist­hotellets uteservering till.

Hedeby Àr inte en nyckelroman. Handlarna, baron, fjÀrsman och alla de andra arketyperna ska röra sig i en smÄstadsmiljö som Àr lika arketypisk som de sjÀlva och lika igenkÀnnlig. Och de ska spela sina spel i en tid som sÄg Sverige gÄ frÄn bondeland med fast klassbesÀttning till stadsland med stor rörelse, vÀlstÄnd och saknad.
PĂ„ det viset kan vi alla minnas­ vĂ„ra gemensamma minnen, frĂ„n tider nĂ€r bygden kunde samla sig till storverk som Ă„rensningar­, nĂ€r varje by eller smĂ„stad hade en fjĂ€rsman eller en annan fyllbult som kördes hem pĂ„ kĂ€rra­ och handlarn var snĂ„l, men mĂ€nsklig och nĂ„gra arbetare var ordentliga och fattiga medan­ andra bara var fattiga och förfallna.
Med sin speciella begÄvning att förena det grovkorniga med det förfinade, som den bondestudent han var, kunde Delblanc skapa den stora, folkligt förankrade tv-teatern.
Han var ju inte snöpt medel­klass, som de tv-chefer som inte förstod. HĂ„kan ErsgĂ„rd förstod dĂ€remot. Hedebyborna­ blev bekrĂ€ftande och folkkĂ€r, inte för att den var instĂ€llsam, utan för att den rĂ€ttvist visade en omvĂ€lvande tid och dess ­rörelse

Jan Olov Nyström i Södermanlands Nyheter 6 september 2010

Hedebyborna i vÄra hjÀrtan

Hedebyborna korades i somras av radioprogrammet Kino i P1 till den bÀsta svenska tv-serien nÄgonsin. Den gick ursprungligen i tre omgÄngar Ären 1978, 1980 och 1982 och finns numera tillgÀnglig pÄ dvd. Vid en repris i fjol sÄgs serien av 740.000 svenskar. Det Àr verkligen inte illa för en trettio Är gammal tv-produktion - Kino verkar inte vara sÄ fel ute.

Mannen som gjorde film av Sven Delblancs fyra romaner om Hedeby (som utkom Ären 1972-76) var regissören HÄkan ErsgÄrd. Vid sin död 1998, inte mer Àn 64 Är gammal, arbetade han pÄ en bok om teveseriens tillkomst. Den har nu fÀrdigstÀllts av hans son Jesper ErsgÄrd och heter kort och gott Hedebyborna.

I berÀttelsen om tv-serien Àgnas mycket energi Ät att beskriva motstÄndet frÄn den byrÄkratiska SVT-kolossen. Stelbentheten verkar ha varit monumental och den nya inspelningsteknik - videon - som möjliggjorde projektet uppfattades av mÄnga som ett hot och inget annat. Och inom filmteamet stÀllde de dÄförtiden rött revolutionÀra till med problem.

Gamla strider blir lÀtt nattstÄndna. Det var trots allt mer Àn tre Ärtionden sedan, och segern vanns ju: vi tog Hedebyborna till vÄra hjÀrtan och publiksuccén var ett faktum. Detta "Sverige i miniatyr" - som det heter i det allra första tv-avsnittet - har kommit att bli en del av vÄrt kulturarv. ErsgÄrd fick slÄss för hög konstnÀrlig kvalitet och nytÀnkande kring hur ett drama kunde gestaltas i tv-mediet - och det gav utdelning. Hedebyborna har en hÄllbarhet som gör att den stÄr sig Ànnu.
Roligare Àn de gama striderna Àr att se pÄ bilderna frÄn inspelningarna, eller att lÀsa minnesbilderna av nÄgra av skÄdespelarna. Men det som verkligen lyfter boken Hedebyborna Àr de brev frÄn Sven Delblanc som citeras och i nÄgra fall publiceras i sin helhet. NÀr han skrev manus jobbade Delblanc mycket nÀra ErsgÄrd, och de tvÄ fortsatte att diskutera. Att Delblanc var en brevskrivare av rang Àr ingen hemlighet. De utdrag som finns i ErsgÄrds bok gör det tydligt att vi saknar en utgÄva av Sven Delblancs brev.

Mikael Löwegren i nÀttidningen Kulturen