Recension av premiären på Hedebyborna

Den 3 juni var det premiär på Hedebyborna i Husqvarna Folkets Park i Vulkanteaterns regi. Teatern är en sommarteater som värms upp av besökarna själva genom sin blotta närvaro.

Folkparken är en "riktig" folkpark med dansrotunda, en öppen stor scen, sommarteater och ett vinterbonat danspalats, "Parketten". Parken drivs fortfarande av en förening med kommunalt stöd.

225 personer hade köpt biljett till premiären. Manuset utgick från det som användes i föreställningarna i Trosa härom året. Vissa justeringar hade gjorts.

Scenografin var suggestiv med en härligt blå himmelsbakgrund, stationen dold bakom ett plank, handlarns butik till vänster och Stadshotellet till höger. En vändbar vägg förvandlade butiken till en interiör i Fridebo, familjen Svenssons kök. Från en balkong spelade och sjöng en tvåmansorkester följsamt tidstypiska melodier.

Föreställningen spelades i två akter, med en paus för kaffe eller andra läskande drycker. Föreställningen var välrepeterad och samspelt med smidiga scenväxlingar. Regissören hade lyckats att kombinera ursprungsromanernas allvar och farsinslag på ett strålande sätt. Faran med att gestalta hedebyborna på scen är lockelsen att förvandla temat till ett rent folklustspel - vilket man alltså inte gjort.

Bland sk√•despelarna utm√§rkte sig framf√∂rallt Mons Ann√©r i rollen som Sixten Svensson - d√§r han bland allt "slit och sl√§p" p√• ett lysande s√§tt framf√∂rde den vidunderliga skr√∂nan om sitt bes√∂k hos en gyllenpyscha p√• √Ėfre √Ėstermalm. Siw Lindstr√∂m som baronessan Urse var n√§rvarande p√• ett starkare s√§tt √§n i romanerna och som i sin roll √§ven fick vara den som ber√§ttade f√∂r publiken vad som egentligen √§gde rum p√• scenen. Anki Hertz som Signe uppbar rollen med bravur, d√§r hennes sm√•l√§ndska dialekt till och med blev en tillg√•ng, och Evelina Runn√∂ g√∂r som M√§rta ett gripande portr√§tt av en ung flickas f√∂rs√∂k att bli vuxen och finna en identitet bortom barndomsmilj√∂n.

Föreställningen spelas 12 gånger till under juni. Passa på att uppleva svensk amatörteater när den är som bäst i en underbar miljö!

Länk till Vulkanteaterns hemsida:

http://www.vulkanteatern.se/hedebyborna.html

Där finns många bilder på skådespelarna!

Per-Ola Jansson