Persiska mattor

NĂ€r Sven förberedde sig för sin resa till Iran, som resulterade i ”Zahak, persiska brev” 1971, orienterades han om landet och dess sprĂ„k med hjĂ€lp av Bo Utas, professor i iranistik och DelblancsĂ€llskapets förre ordförande, och Hassan Azrang. Hassan bor fortfarande kvar i Uppsala och bedriver bl. a handel med persiska mattor tillsammans med sin son.

Svens intresse och fascination för persiska mattor framskymtar pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen i hans böcker. I ”Zahak” finns ett helt kapitel, ”En exkurs om mattan”, och i ”Nattresa” nĂ€r Axel möter skoputsaren Karim -Dad i New York. Karim-Dad visar sig ha varit mĂ€stare i mattknytningens konst och som pĂ„ 14 sidor i romanen undervisar Axel om den persiska mattans egenart och konstnĂ€rliga vĂ€rde.

Vi förmedlar nu ett erbjudande frÄn Hassan Azrang att köpa persiska mattor av god kvalitet direkt av honom. Hassan har för avsikt att skÀnka 25 % av intÀkterna till DelblancsÀllskapet som stöd till vÄr verksamhet.

Man köper mattorna direkt av Hassan Azrang, som bor pÄ adressen Ringgatan 29 D i Uppsala, E-post azroswed@hotmail.com, telefon 018-545587, mobil 073-6770493.