Intressant utflykt till "Svenssons" och Hedebybornas Fridebo

Söndagen den 8 juni inbjöd DelblancsÀllskapets lokala arbetsgrupp i Trosa/VagnhÀrad till en utflykt i Hedebybornas spÄr. Det var seriens "Familjen Svenssons" stuga Fridebo som skulle besökas. Torpet Àr belÀget i SkottvÄng, ca 2 mil nordvÀst om Gnesta. SkottvÄng Àr en gruvby med jÀrnmalmsbrytning, kÀnd sedan tidigt 1500-tal, som har blivit en oas i Sörmlandsskogarna.

HÀr fann inspelningsledare och scenograf det lÀmpligt att förlÀgga inspelningen av utomhusscenerna av Svenssons familjeliv.

"Svensson" sjÀlv, alias skÄdespelaren Anders Nyström, var med för att berÀtta om inspelningen för dem som kommit med frÄn VagnhÀrad denna soliga och varma junisöndag. Anders Nyström kÀnde först inte igen sig, men blev efter hand allt mer införstÄdd med hur fotograferna vinklat scenerna för att fÄ dem att bli som vi ser dem i TV-rutan. Det enda som var sig likt var nÀmligen entrén med trappan upp till huset pÄ baksidan. Vedboden med huggkubben lÄg inte alls i den riktningen som Signe spanar efter sin man genom fönstret pÄ stugan. Scenografen Staffan Sörhammar byggde helt enkelt om och till "Fridebo" med hjÀlp av en kuliss. Omgivningarna Àr precis sÄ vildvuxna med skogen in pÄ knuten som vi uppfattar det i serien. Huset Àr idag Ànnu mer förfallet med vindskivor som hÀnger pÄ en spik, och riskerar att falla ned pÄ nÀrgÄngna besökare.

Efter den korta vandringen frÄn parkeringen upp till Fridebo blev det sÄ dags att besöka restaurangen. Medan vi drack kaffe och Ät smörgÄs sÄg vi ett avsnitt ur TV-serien Hedebyborna. I avsnitt 13 Àr Svensson sjuk och fÄr av doktor Lundewall beskedet att han mÄste Àta försiktigt och absolut inte fÄr dricka sprit! Det Àr svÄrt för Svenssons omgivning att riktigt ta det pÄ allvar, sÄ "sjuk" som han alltid sagt sig var för att slippa arbeta. Men denna gÄng Àr det allvar och det Àr bara hustru Signe hemma i Fridebo som förstÄr honom. Anders Nyström gör i detta avsnitt ett stort rollportrÀtt av den allt svagare och ynkligare Svensson, som förr var en storskrÀvlare och glad historieberÀttare i lag med sina kumpaner Ville-VingÄker och Stora SmÄland i Hedeby.

Efter filmen berÀttade Anders om inspelningen och om sin kontakt med Sven Delblanc. Det var Delblanc sjÀlv som föreslog Anders Nyström till rollen som Svensson, efter att de fÄtt kontakt i Uppsala. Nyström hade nyligen spelat Hermann Anderz i PrÀstkappan av Delblanc pÄ Uppsala stadsteater. Delblanc hade intresserat följt repetitionerna och givit skÄdespelarna fria hÀnder att anpassa vissa repliker som de fann bÀst, dÄ han hörde att de skrivna orden inte var de rÀtta i sammanhanget.

Om konsten att finna rÀtt gestaltning av en rollfigur berÀttade Anders att han i början haft svÄrt med den "sjuke Svensson" Ànda tills han fick se inspelningen av en begravningsscen, och förstod att det var hans "egen". SÄ sjuk var alltsÄ Svensson!

Denna utflykt var ett arrangemang i samband med den utstÀllning om tillkomsten av TV-serien Hedebyborna som visas pÄ VagnhÀrads bibliotek hela sommaren fram till i slutet av september.

NÀsta aktivitet Àger rum söndagen den 29 juni. DÄ gÄr fÀrden till Vad i Husby Oppunda dÀr scenerna vid Handlarns butik och Ä-rensningen spelades in. Samling pÄ torget i VagnhÀrad kl 13.00 för avfÀrd i egna bilar. Vi packar kaffekorgen, sÄ meddela gÀrna i förvÀg om ni vill komma med pÄ tel. 26067 Vivi-Anne Svanborg, eller till VagnhÀrads bibliotek tel.52236.

Birgitta Lerjeryd