Sven Delblanc och den orientaliska mattan - trevligt möte i Taners matthandel

S√∂ndagen den 25 november anordnade Delblancs√§llskapet en medlemstr√§ff i Taners matthandel p√• √Ėstermalm i Stocholm. Det blev ett trevligt och mycket intressant program om Sven Delblancs m√∂te med den √∂sterl√§ndska mattkonsten. Lokalen var √∂verfull av f√§rgrika och vackert m√∂nstrade mattor.

Bo Utas, ordförande i Delblancsällskapet och professor emeritus i iranska språk, berättade om sitt möte med Sven Delblanc som elev, då den senare ville lära sig persiska inför sin resa till Persien 1971. Han talade även om de orientaliska mattornas symbolspråk och dess koppling till sufismen.

Lars Ahlbom berättade om Sven Delblancs intresse för mystiken och den orientaliska mattkonsten och vilka uttryck det fått i hans författarskap.

Ann Smith, poet med sensuell kärlekpoesi som specialitet, läste avsnitt ur Delblancs roman "Nattresa" och hans radiopjäs "Göm dig i livets träd". Hennes röst bar verkligen fram känslan i texterna.

En läcker kulinarisk upplevelse av orienten bjöds deltagarna på av Merdan och Anna Taner, som dukat upp ett bord fyllt av goda rätter. Merdan talade även om olika regioners vävkonst och belyste deras olika motiv och symboler. Det var en mycket trevlig träff i det annars höstruggiga Stockholm!

Många fler än de som kunde beredas plats i den lilla butiken hade anmält sitt intresse. Delblancsällskapet hoppas dock kunna återkomma med en repris efter jul, så att fler kan få tillfälle att uppleva detta program.

Birgitta Lerjeryd