Förslag i Uppsala: "Giv Ät Sven Delblanc en gatstump Àven!"

I en artikel i Upsala Nya Tidning 3/12 2010 hĂ€vdar Axel Sjöstedt att det Ă€r dags att Sven Delblanc hedras med att fĂ„ ge namn till en gata i Uppsala. Sjöstedts artikel Ă„terges hĂ€r:

Giv Ät Sven Delblanc en gatstump Àven!

Det har sÀkert inte undgÄtt kulturellt intresserade personer att NamngivningsnÀmnden i Uppsala kommun under senare tid uppmÀrksammat tvÄ kulturprofiler med stark Uppsalaanknytning. De har fÄtt ge sitt namn till ett gÄngstrÄk genom Engelska parken, Gösta Knutssons promenad, respektive en gatstump, Ingmar Bergmansgatan, det som tidigare var norra Ànden av Nedre Slottsgatan. Nu Àr det dags för en tredje!

För snart Ättio Är sedan föddes författaren Sven Delblanc i Swan River i Manitoba i Kanada, nÀrmare bestÀmt den 26 maj 1931.

Om man lÀser nÄgot av Sven Delblancs alster, om det sÄ Àr romaner, noveller, essÀer eller tidningsartiklar, sÄ ska man finna att mycket av det han skrivit avspeglar hans olika livsmiljöer.

Fadern hade försökt att etablera sig som jordbrukare, men efter nĂ„gra Ă„r fick familjen Ă„tervĂ€nda till Sverige och trakten mellan Trosa och VagnhĂ€rad. Sven Delblancs författarskap har dĂ€rför djupa rötter i barndomens landskap i Sörmland, vilket om inte annat, blivit kĂ€nt genom den sĂ„ kallade Hedebysviten – en tv-dramatiserad serie baserad pĂ„ den sjĂ€lvbiografiska romansviten i fyra delar. Titlar som Åminne, StenfĂ„gel, Vinteride samt Stadsporten Ă€r vĂ€lbekanta för mĂ„nga svenskar.

Även om mycket av vad Delblanc skrivit kan relateras till barn- och ungdomens Sörmland, var det Uppsala som blev centralpunkten för hans författarskap. Redan som 21-Ă„ring sökte han sig efter avslutad militĂ€rtjĂ€nstgöring till Uppsala, för att studera historia och litteraturhistoria.

Man kan pÄstÄ att hela hans livsgÀrning som skribent utfördes i Uppsala. HÀr skrev han sina romaner, dramer, artiklar, brev och artiklar. Sven Delblanc intar genom sin i alla avseenden rika produktion platsen som en av Sveriges största författarprofiler, varför han Àr vÀrd att fÄ en egen gata uppkallad efter sig.

År 1959 avlade Sven Delblanc sin licentiatexamen i litteraturhistoria och började strax dĂ€refter sin akademiska lĂ€rarbana. Han disputerade 1965. DĂ„varande litteraturvetenskapliga institutionen var dĂ„ förlagd till VillavĂ€gen, och man kan tĂ€nka sig att han pĂ„ vĂ€g till sin andra arbetsplats, Carolina Rediviva, mĂ„nga gĂ„nger passerat den anonyma passagen som löper utanför den nuvarande filologen, SprĂ„kvetenskapligt centrum, och förbi nuvarande ingĂ„ngen till Campus Engelska parken, dĂ€r Litteraturvetenskapliga institutionen nu ligger, pĂ„ vĂ€g mot Engelska parken och Carolina Rediviva.

Sven Delblanc framstĂ„r som en av de allra största författarna i svensk efterkrigslitteratur. DĂ€rför anser jag, och sĂ€kert mĂ„nga med mig, att det nu Ă€r dags att hedra honom med en egen gata. Den ovan nĂ€mnda passagen, frĂ„n VillavĂ€gen, med kyrkogĂ„rdsmuren pĂ„ ena sidan och de humanistiska institutionerna pĂ„ den andra, kunde vara ett mycket lĂ€mpligt val – ett gĂ„ngstrĂ„k som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt balanserar och illustrerar denne mĂ„ngskiftande författare, med sin mĂ„ngomtalade svartsyn som ofta genomlyses av en burlesk humor.

SÄ med rubrikens Runebergsparafras vill jag uppmana stadens fÀder och mödrar: Giv Ät Sven Delblanc en gatstump Àven!

Axel Sjöstedt