Medlemsbrev nr 1 2013

DELBLANCSÄLLSKAPET

Medlemsbrev 1/2013

”Jag tror att den Ă„ldrande Hemingway mycket starkt upplevde det förfelade i sin strĂ€van att Ă„teruppvĂ€cka den tragiske hjĂ€lten. Han var den gamle fiskaren som stack ut i en rankig bĂ„t för att fĂ„nga den största av fiskar, den som Aiskylos och Shakespeare hade lyckats bĂ€rga. Jag har misslyckats, sĂ€ger den gamle mannen, men sjĂ€lva mitt misslyckande Ă€r mer storslaget Ă€n mina kollegers framgĂ„ng. Och sĂ„ lĂ€nge vi lĂ€ser om den gamle mannens tragiska fiskafĂ€nge Ă€r vi böjda att hĂ„lla med honom. Det Ă€r konstnĂ€ren Hemingways paradoxala triumf”.

(Sven Delblanc, Arbetarbladet 1963-08-10 och i ”FĂ„gelfrĂ¶â€, s. 21)

KÀra vÀnner i DelblancsÀllskapet!

Om nÀtterna hoar kattugglan, om dagarna lÄter talgoxen och grönfinken höra sin sÄng, vindarna ljummar och snötÀcket sjunker samman. Det Àr vÄr!

Nu stundar en ny litterÀr vÄr för DelblancsÀllskapets medlemmar med möten, utgivningar och förelÀsningar. Följande vill vi informera om:

Årsmöte 2013-03-23

Som vi annonserat i tidigare medlemsbrev Ă€ger Årsmötet 2013 rum 23 mars. Detta medlemsbrev Ă€r vĂ„r kallelse till mötet som Ă€ger rum pĂ„ ABF, SveavĂ€gen 41 i Stockholm. Mötet börjar kl. 13.00. Till inledare för mötet har vi bjudit in docent Carina Burman frĂ„n litteraturvetenskapliga institutionen i Uppsala. Hon har precis som Sven Delblanc disputerat pĂ„ en avhandling om 1700-talet. Carina Burman kommer att tala om Sven Delblancs 1700-tals intresse med sĂ€rskild hĂ€nvisning till romanen ”Kastrater”. Efter en kaffepaus följer Ă„rsmötesförhandlingarna. Föredragningslista, verksamhetsberĂ€ttelse och förvaltningsberĂ€ttelse lĂ€ggs ut pĂ„ vĂ„r hemsida i god tid före mötet. Dessa kommer Ă€ven att finnas tillgĂ€ngliga vid mötet.

Efter Ă„rsmötet finns möjlighet att Ă€ta en enklare mĂ„ltid och dricka ett glas vin eller en öl pĂ„ CafĂ© 60 som finns mitt emot ABF pĂ„ SveavĂ€gen. Kostnaden för detta Ă€r i skrivande stund obekant – men informeras om pĂ„ vĂ„r hemsida sĂ„ fort restaurangen ger besked.

Vi vill ha din anmÀlan via bilagd anmÀlningstalong, som postas till DelblancsÀllskapet c/o Per-Ola Jansson, Skepparegatan 48, 602 45 Norrköping, eller som du kan besvara genom att mejla besked till braxnas@gmail.com. Vi vill ha din anmÀlan senast 15 mars.

Seminariet 2012-10-27 om Hjalmar Bergman och Sven Delblanc i bokform

En bok som innehÄller förelÀsningarna under seminariet om Hjalmar Bergman och Sven Delblanc i höstas Àr under arbete och utkommer i september detta Är pÄ Carlssons förlag. Flera av Sven Delblancs texter om Hjalmar Bergman kommer ocksÄ att ingÄ. Kostnaderna tÀcks helt av bidrag frÄn olika fonder. Redaktörer för skriften Àr Kerstin DahlbÀck frÄn Hjalmar Bergman Samfundet och Lars Ahlbom frÄn DelblancsÀllskapet.

Seminarium och UtstÀllning om Sven Delblanc och Reinhold Ljunggren 26 maj

Ett seminarium och en utstĂ€llning om samarbetet mellan Sven Delblanc och Reinhold Ljunggren kommer att arrangeras i Societetshuset i Trosa söndagen den 26 maj, som Ă€r Delblancs födelsedag och enligt traditionen firas med Å-promenad i VagnhĂ€rad. Olika aspekter av samarbetet mellan Delblanc och Ljunggren kommer att belysas. Kopior av nĂ„gra av Ljunggrens författarportrĂ€tt kommer att visas jĂ€mte oljemĂ„lningar och grafiska verk av hans hand. Av bildkonstnĂ€ren Delblanc visas bĂ„de modernistiska pasteller och karikatyrteckningar. Medverkar gör Kewe Zahr, som Ă€r gift med en av Reinhold Ljunggrens döttrar, Maj-Britt Imnander, Lars Ahlbom och Leif Risberg. Efter seminariet kommer den traditionsenliga Ă„promenaden att genomföras i VagnhĂ€rad. Vi Ă„terkommer med mer information pĂ„ vĂ„r webbsida lĂ€ngre fram.

Sven Delblancs bibliografi

Som förutsett ser resultatet, enligt projektredaktionen, att bli en tjock volym. I dagslÀget Àr materialets poster i stort sett samlade och kartlagda. Emellertid ÄterstÄr Ànnu ett omfattande kontrollarbete. Avsikten Àr att lista allt Sven Delblanc sjÀlv skrivit samt allt som skrivits om honom i hemlandet jÀmte ett urval av det som skrivits om honom i utlandet.

Resa till Viborg och Karelska nÀset i maj 2013

Som antytts i föregÄende medlemsbrev planerar vi för en resa till Viborg och Karelska NÀset över Kristi HimmelsfÀrdshelgen. Resan planeras för preliminÀrt 20 personer. Deltagandet Àr öppet för alla medlemmar. Avresa frÄn Vikingterminalen i Stockholm eftermiddagen den 8 maj och hemkomst morgonen den 13 maj. Russian Express i Helsingfors ansvarar för visum och transporter frÄn Helsingfors till Viborg. Hotellrum Àr preliminÀrbokade i Viborg. PreliminÀra programpunkter Àr listade för de tvÄ hela dagarna som sÀllskapet kommer att tillbringa i Viborg och kommer att omfatta litterÀra samlingstillfÀllen blandade med exkursioner. Vi kommer att belysa olika aspekter av Svens intresse för finlÀndsk kultur och pÄ vilket sÀtt Finlands heroiska kamp under 2:a vÀrldskriget gestaltas i Svens författarskap. Dostojevskij, Nietzsche och Schopenhauer har utövat ett stort inflytande pÄ Sven och vi kommer att beröra detta. Vi avser bl. a. att besöka Ilja Repins ateljé. Resan kommer i sin helhet, inklusive visum, att kosta ca 5 000 SEK inkl. mÄltider, berÀknat pÄ 20 deltagare. Lasse Zilliacus och P-O Jansson hÄller i förberedelserna. Visumansökningarna krÀver viss framförhÄllning. Vi vill ha preliminÀra (OBS! ej bindande) anmÀlningar via e-post senast fredagen 29 mars för att utröna vilket intresse som finns. Mejla ev. intresse och ev. frÄgor till braxnas@gmail.com, som Àr Per-Ola Janssons e-postadress. 12 april Àr sedan deadline för definitiva bokningar.

Årsskriften

Som vi skrivit om i föregĂ„ende medlemsbrev har nu styrelsen beslutat att ge ut en Ă„rsskrift mot slutet av 2013. I skriften Ă€r minnesbilder, artiklar, kommentarer, anteckningar och recensioner m.m. tĂ€nkta att ingĂ„. Årsskriften blir medlemmarnas ”julklapp”. Redaktionsgruppen bestĂ„r av Lars Ahlbom och Per-Ola Jansson. Om nĂ„gon utanför styrelsen Ă€r intresserad att medverka Ă€r vi öppna för det! AnmĂ€l intresse till ahlbom.lars@telia.com eller till braxnas@gmail.com.

Persiska mattor

NĂ€r Sven förberedde sig för sin resa till Iran, som resulterade i ”Zahak, persiska brev” 1971, orienterades han om landet och dess sprĂ„k med hjĂ€lp av Bo Utas, professor i iranistik och DelblancsĂ€llskapets förre ordförande, och Hassan Azrang. Hassan bor fortfarande kvar i Uppsala och bedriver bl. a handel med persiska mattor tillsammans med sin son.

Svens intresse och fascination för persiska mattor framskymtar pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen i hans böcker. I ”Zahak” finns ett helt kapitel, ”En exkurs om mattan”, och i ”Nattresa” nĂ€r Axel möter skoputsaren Karim -Dad i New York. Karim-Dad visar sig ha varit mĂ€stare i mattknytningens konst och som pĂ„ 14 sidor i romanen undervisar Axel om den persiska mattans egenart och konstnĂ€rliga vĂ€rde.

Vi förmedlar nu ett erbjudande frÄn Hassan Azrang att köpa persiska mattor av god kvalitet direkt av honom. Hassan har för avsikt att skÀnka 25 % av intÀkterna till DelblancsÀllskapet som stöd till vÄr verksamhet.

Vi kommer att lÀgga ut bilder pÄ de mattor som Àr till salu pÄ vÄr hemsida med information om mattorna. Man köper mattorna direkt av Hassan Azrang, som bor pÄ adressen Ringgatan 29 D i Uppsala, E-post azroswed@hotmail.com, telefon 018-545587, mobil 073-6770493.

Hassan Àr bortrest under mars mÄnad, Äter i Sverige 2 april. HÄll ögonen pÄ vÄr hemsida dÀr information och bilder pÄ mattorna kommer att dyka upp.

Nytt bibliotek i VagnhÀrad.

Ortens bibliotek har nu flyttat frĂ„n sina provisoriska lokaler till en nybyggd fastighet som ocksĂ„ fĂ„tt ett Sven Delblanc-rum. Trosa kommun har numera en ny bibliotekschef vid namn Henrika Åström.

Delblanctema pÄ Trostorp

PÄ Trostorp, VagnhÀrads hembygdsförening, kommer vi 11 augusti att hÄlla en Delblancdag med ett Ànnu inte bestÀmt tema.

NÀrmare information kommer att lÀggas ut pÄ vÄr hemsida framÄt försommaren.

Youtube

Vill man höra Svens röst och/eller vill se honom i bild finns stora möjligheter. Sven har gjort ”Sommar i P1” och intervjuats bĂ„de i radio och TV. Jag har en inspelad intervju med Sven efter att han tilldelats Nordiska RĂ„dets litteraturpris 1982. Intervjun gjordes för SR av Ulf Örnkloo. Jag sökte i Youtube hĂ€romdagen och fick dĂ„ se och lyssna pĂ„ Sven dĂ„ han tillsammans med Lars Lönnroth intervjuas av Olle Stenholm ute pĂ„ Haga om Bellmans litterĂ€ra stĂ€llning/position i vĂ„r tid. Vackra bilder och tĂ€nkvĂ€rda ord av tvĂ„ Bellmanfans.

Ekonomi, medlemsavgift och nÀsta medlemsbrev

Det preliminÀra bokslutet för 2012 visar att sÀllskapet förfogar över ett eget balanserat kapital om 117551 kr. HÀr en pÄminnelse till er som Ànnu inte betalat Ärets medlemsavgift. Vi Àr tacksamma om ni gör det före den sista mars! Medlemsavgiften för 2013 Àr densamma som förra Äret, 200 kr. Den kan kompletteras med ett familjemedlemskap, som innebÀr att andra familjemedlemmar pÄ samma adress betalar en Ärsavgift pÄ 50 kr. Föreningar, företag och organisationer kan bli medlem för 250 kr/Är.
Betalning av Ärsavgiften sÀtts in pÄ plusgiro 86 49 86-5. Glöm inte att ange namn! Meddela eventuellt uttrÀde till vÄr kassör Ove Petterson pÄ ove-pettersson@bredband.net

NÀsta medlemsbrev skickas under september mÄnad.

VĂ€lkomna!

Vi hÀlsar alla vÀlkomna att anmÀla sig till vÄr resa till Viborg och Karelska nÀset och att deltaga i vÄrens övriga aktiviteter. Vi önskar Àven alla medlemmar en hÀrlig vÄr och en varm och god sommar. Vi lÄter Esaias Tegnér förmedla vad som vÀntar oss via Sven Delblanc som snappat upp följande lilla poem:

”NĂ€r maj har lövat vĂ„ra lindar

och vakteln slÄr pÄ lummig strand,

dÄ kommer hon med vÄrens vindar,

med svanarna, till sagans land.”

 

SÄ, hÄll ut. Snart Àr det maj.

 

Per-Ola Jansson

Ordförande